Főoldal » I. Napóleon lovai

I. Napóleon lovai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bonaparte Napóleon kedvence egy Marengo nevű fehér arab csődör volt.

A waterlooi csata kezdetén rajta lovagolt – pedig a ló akkor már betöltötte a 22. életévét (átlag 20-25 éves korukig élnek). Sajnos Marengot a csata során foglyul ejtették és Nagy-Britanniába vitték, ahol még sokáig élt – 29 éves koráig. A ló csontváza jelenleg a londoni Nemzeti Hadtörténeti Múzeumban látható (lásd. 1. képen lent). Nevét feltehetően a marengói csata után kapta, melyben  legyőzte az osztrákokat 1800-ban Itáliában.

Jacques-Louis David festő híres, Napóleon átkel az Alpokon képén (lásd. 2. képen lent) az akkor még Bonaparte tábornok tart Marengo felé egy csodaszép fehér harci ménen. Valójában ez a kép „propaganda” festménynek készült, eredetileg Napóleon egy öszvéren kelt át a hegyszoroson…

Napóleonnak azért volt még egy másik kedvenc fehér arab kancája, Desirée.

A szóbeszéd úgy tartja, hogy – ellentétben a lovakkal – a kutyákkal és a macskákkal nem jött ki a császár.

Első feleségének, a gyönyörű Josephine-nek (lásd. 3. képen lent) volt egy Szerencse (franciául Chance) nevű mopszlija. Chance a nászéjszakán állítólag megharapta Napóleont, mert azt hitte, hogy bántja Josephine-t.

Egy másik anekdota szerint, miután Bécset is megszállta 1809-ben, Napóleon a Schönbrunni kastélyban szállt meg. Egyik éjjel a segélykiálltásaira szaladtak be hozzá a szolgák és azt látták, hogy I. Napóleon, a franciák császára, a világtörténelem leghíresebb hadvezére kivont karddal egy faliszőnyeg felé hadonászik, ami mögé egy kiscica bújt el…

Forrás: http://www.antikhaz.hu/konyv/Casanova-papagaja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.