Főoldal » Intelligens tervezés – értelmes ötlet?

Intelligens tervezés – értelmes ötlet?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tasi István és még páran – állítása szerint többen, mint amennyien nyíltan fel merik vállalni – az intelligens, vagyis az értelmes tervezés híve. Vagy tudósa, mert hinni és tudni nem ugyan az. De miről is van szó? Áltudományos hullámról vagy egy új nézőpontról? Mi az intelligens tervezés, miben más vagy azonos a kreacionizmussal és milyen a viszonya az evolucionizmussal? Kell vele foglalkozni vagy elég legyinteni?

Régóta akartam már említést tenni erről a témáról. Figyelemfelkeltésnek szánom, nem valamely oldal melletti elköteleződésem dobpergésének.

Hogy a fogalmakat is tisztába tegyem, segítségül hívom a Wikipédiát: evolúció, kreacionizmus, értelmes tervezettség. Ezeket érdemes átfutni, mielőtt valaki belevág szösszenetembe.

A magam részéről érdekesnek tartom a témában megnyilatkozók felvetéseit, és legalább olyan távolságot tartok velük, mint ahogy az evolúció vallóival. Bizony, írja ezt egy diplomás biológus! A kreacionista nézetek és köztem már nagyobb a szakadék, tekintve, hogy nem tartozom egyik valláshoz sem. 

Emlékszem, amikor kezembe akadt Tasi István Mi van, ha nincs evolúció? című könyve, felszaladt a szemöldököm. Némiképp zavart, krisnás férfi tollából került ki az írás, de csak ezen az alapon nem mondtam rá nemet.

Előkapartam pár jegyzetet, amit a könyv olvasása közben róttam papírra. Közülük pár kiragadott mondat, s ezzel sejthető, mit tartalmaz maga a könyv:

“Az evolúcióelmélet csupán az anyagelvű természetfilozófia modern megfogalmazása, amely egy soha nem bizonyított, ideológiai álláspont.”

“Sok ember van, aki évekig téveszméket kerget, és amikor erre gondolok, megkérdezem magamtól, én is vajon eg fantazmagóriának szenteltem-e az életem.”

“A materialista természetfelfogás kizárólagos oktatása nem tekinthető világnézetileg semleges megoldásnak. Az oktatásnak vallásilag és világnézetileg is semlegesnek kell maradnia.” Hogy pontos legyek, álljék itt a törvény szövegének elérhetősége.

Lényegében az evolúciót nem bizonyított elméletnek kezeli, és fájlalja, mégis,  mint megdönthetetlen tényt hirdetik. Szó esik a csökevényes szervekről is, csökevényesnek mondhatók-e, az embrionális fejlődés során evolúció lépései játszódnak-e le vagy sem. Kritikával kezeli a kémiai evolúció helyességét, és szerinte ha sem a természet sem az ember nem képes élőlényt létrehozni anyagból, akkor ahhoz nálunk hatalmasabb erőnek kellett véghezvinnie valamikor.

Persze ezek kiragadott részek a könyvből, azóta más egyéb művet is publikált, külföldön is lelhető fel pár a témát körüljárva, honlapja elkalauzol benne.

Az internet dúskál ellenzőkből (The RazorThink clear!, Az Intelligens Tervező megszólal) semlegesekből (WikipediaIndex.hu, Hetek, Szabad Föld, Megmondóka, Paramoral) és pártolókból (Védikus Tudományok Kutatóközpontja, Intelligent Design). És a videókat még csak nem is említettem…

Az emberek elgondolkoznak, vajon a kezdő lökést egy nagyobb hatalom adta-e meg a világnak és azóta felé se nézett (deista felfogás, órásmester-óra elmélet) folyamatosan jelen van az égi erő és a mutáció meg a  szelekció révén az ember felé terelte a fejlődést (teista felfogás), esetleg a mutáció és a szelekció csak kis változásra képes, új faj csak intelligens beavatkozástól jelenhet meg (intelligens tervezés), vagy talán a fajok párhuzamosan, egyszerre jöttek létre a Teremtő keze által (kreacionista, egyházi felfogás) esetleg az evolúció visz mindent, ami azon kívül áll, tudománytalan spekuláció.

Én egyik oldalnak sem drukkolok, és attól, mert valami a saját világképembe kevésbé illeszthető be (kreacionizmus), attól még nem kukázom ki. A változatosság gyönyörködtet, tartja Cicero szállóigéje, és igaznak tartom.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.