Főoldal » Itt a tél, még sincs madár az etetőn! – Miért?

Itt a tél, még sincs madár az etetőn! – Miért?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Most ránk köszöntő kemény téli napok meglepő kettősséget okozhatnak az etetőkön. Egyes helyeken az időjárási logikának megfelelően jelentősen megnő a madarak létszáma, más helyeken viszont szinte teljesen megszűnik a madárforgalom. A jelenségre nehéz egyértelmű magyarázatot adni, valószínűleg több hatás együttese áll a létszámcsökkenés mögött.

Az egyik kézenfekvőbb magyarázat, hogy a területen szélsőségesnek számító időjárás közeledtével, beköszöntével sok madár kedvezőbb hőmérsékletű és kisebb hóterhelésű területre, akár több száz vagy ezer kilométerre kóborol. Ha a kemény idő tartósnak bizonyul, több hétig is megmarad, ez a dezertálás folyamatosan előfordulhat – különösen újabb front közeledtekor -, azaz az addig megnövekedett népességű etetők forgalma is csökkenhet. További forgalomcsökkenést okozhat az az egyébként örömteli hatás is, hogy ilyenkor többen etetik a szükséget szenvedő madarakat, melyek így több helyen szétszóródva kisebb számban jelennek meg egy-egy helyen.

Ne csüggedjünk tehát, etessünk-itassunk folyamatosan, a hó és a hideg hatására akár új helyen is, a madarak jönni fognak, számítanak ránk, jelenlétükkel pedig a legnehezebb napokon is megörvendeztetnek minket!

Forrás: www.mme.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.