Főoldal » Január 4. – Quadrantida meteorraj és Merkúr

Január 4. – Quadrantida meteorraj és Merkúr

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Quadrantida  meteorraj a mai napon hajnalban (2012. január 4.) ért a Föld közelébe annyira, hogy látható legyen (ha nem lenne felhős az ég).

A valószínűleg még fiatal, kb. 500  éves Quadrantida meteorraj szülőégitestével kapcsolatban megoszlanak a vélemények: lehet, hogy a 2003 EH1 jelű kisbolygótól, de lehet, hogy a C/1490 Y1 jelű üstököstől származik. A meteorrajt alkotó szemcsék teljes tömegét 1013 kg-ra becsülik.

A rajt Antonio Brucalassi olasz csillagász fedezte fel 1825-ben.

A Quadrantidákat a Quadrans Muralis (Falikvadráns) konstelláció után nevezték el, mely az Ökörhajcsár  és a Sárkány  csillagképek között helyezkedett el.

Bár a meteorok az égbolton bármerre feltűnhetnek, legvalószínűbben kelet felől voltak láthatók. A meteorzápor a nagyvárosokból sajnos nem látszik, onnan maximum egy-két hullócsillagot lehet csak “elkapni”.

A Quadrantida meteorraj esetében pár óra alatt hullik a legtöbb meteor, az ezt megelőző és követő éjszakán pedig alig látni hullócsillagokat. A legnagyobb aktivitás a hajnali órákban volt.

Egy másik látványosság szintén a mai napon: a Merkúr az esti égen

Január elején egy további csillagászati érdekesség látható: a Merkúr 2012. január 4-én éri el legnagyobb keleti kitérését, amikor 19 fokra mutatkozik majd csillagunktól. A legbelső bolygót általában nehéz megfigyelni, mivel nem távolodik el messzire a Naptól az égen, de 2012. január 4-e környékén, naplemente után érdemes megkeresni a nyugati égbolton (bár az észlelésnek a mai esős idő nem kedvez).

 

Források:

http://www.mommo.hu/media/Quadrantida_meteorraj

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/01/03/08/Szerdan_tetozik_a_Quadrantidak_meteorraj.aspx

http://www.jb.man.ac.uk/astronomy/nightsky/nskyjan09.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.