Főoldal » Jeladót szereltek a rétisasokra a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

Jeladót szereltek a rétisasokra a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az előző cikkemet támasztja alá a fejlődés terén. Jó olvasást!

Műholdas jeladókkal láttak el két rétisast a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) munkatársai a közelmúltban, hogy jobban megismerhessék a fokozottan védett madarak életét.

Az egyik madár a Dráva mentén, a másik a Duna magyarországi alsó szakaszának közelében az idén bújt ki a tojásból. Szakemberek a nemzetközi színesgyűrűzési program keretében a sasok lábára gyűrűt, hátukra napelemes, műholdas nyomkövetőt tettek – közölte a nemzeti park az MTI-vel.

Ilyen jeladókat már évek óta használnak az Északi-tenger partvidékén élő rétisasok követésére, Magyarországon azonban most próbálják ki őket először. A tapasztalatok szerint az alig százgrammos szerkezetek nem akadályozzák a madarakat a mindennapi életükben, a jeladó nem okoz nekik hátrányt a táplálékszerzésben, a párosodásban és a fészeképítésben sem. A készülékek a GPS által meghatározott hosszúsági és szélességi adatok mellett – tetszőleges időközönként – a magasságot és a hőmérsékletet is rögzítik, az információkat SMS-ben továbbítják a mobiltelefon-hálózat segítségével, a kapott adatok feldolgozására számítógépes program szolgál.

A napelemeknek köszönhetően a jeladók évekig is működhetnek, így a szakemberek sok hasznos új ismerethez juthatnak a közép-európai rétisasok életmódjáról. Képet kaphatnak a madarak mozgásáról, mozgáskörzetük nagyságáról, fészkelési, költési időszakban tanúsított viselkedésmintákról, napi életritmusukról. Mindez segítséget nyújthat a védelmükre irányuló intézkedésekhez is.

A rétisas Magyarország legnagyobb ragadozó madara, tojóinak szárnyfesztávolsága eléri a 240 centimétert. Fokozottan védett, természetvédelmi eszmei értéke egymillió forint. Magyarországon tavaly 226 párt számláltak össze, a hazai populáció mintegy fele a Duna-Dráva Nemzeti Park területén él.

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/08/31/14/Muholdas_jeladot_szereltek_retisasokra_a_Duna_Drava_Nemzeti_Parkban.aspx

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.