Főoldal » Jelentés a Vidám Doboznapokról

Jelentés a Vidám Doboznapokról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Budapesti Állatkert és az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által közösen, már harmadik alkalommal, 2011. szeptember 10-11-én megrendezett Vidám Doboz Napok -on a két nap alatt közel 320.000 darab, azaz több mint 1 tonnányi italos kartondobozt gyűlt össze.

A Doboz Napokon minden gyermek, aki 10 darab hulladékká vált tejes és gyümölcsleves italos kartondobozt visszahozott az Állatkert bejáratához, egy ingyenes gyermekbelépőt kapott. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az italos karton dobozok is szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók.

Az idei az eddigi legtöbb számú italos kartondoboz, amit összegyűjtöttek – mi sem bizonyítja jobban, hogy míg 2009-ben mindössze 900, 2010-ben 1.545, addig az idén már 2.600 gyermek látogathatott íly módon ingyenesen az Állatkertbe. A begyűjtött kartondobozokat – amelyek 75%-ban jó minőségű papír rostot tartalmaznak – az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés elszállíttatta és újrahasznosíttatja.

Egy átlagos tejes és gyümölcsleves doboz minimum 75 %-ban jó minőségű papírból készül, ezért szelektív gyűjtésükkel sokat tehetünk a környezetünk védelméért, a hulladék mennyiségének csökkentéséért és nem utolsó sorban a papír újbóli felhasználásával a fák védelméért. Magyarországon jelenleg 17,7%-os visszagyűjtési arány, az európai átlag 35%-os. A szelektíven gyűjtött dobozok újrahasznosítása révén tavaly közel 10 hektárnyi erdőt menthettünk meg.

Hazánkban ma már összesen több mint 8 millió lakosnak van lehetősége arra, hogy az otthonában keletkezett italos karton doboz hulladékot szelektíven gyűjtse. Budapesten ezt a csomagolóanyagot a kék (papír) hulladékgyűjtőkbe kell dobni, míg vidéken a sárga (műanyag) gyűjtőedénybe – a helytakarékosság és könnyebb kezelhetőség miatt “laposra taposva”.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.