Főoldal » Jókai-kerti program mellé egy hajókázás is (Máj. 11-re)

Jókai-kerti program mellé egy hajókázás is (Máj. 11-re)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Vonuló Madarak Világnapján, 2013. május 11-én, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nyíregyházi Helyi Csoportja szeretettel meghív minden érdeklődőt Tokajba, hogy a 100 főt befogadó „Csege” hajóval egy közel kétórás hajózás során megtekinthessék Európa egyik legnagyobb, több ezer páros partifecske telepét Szabolcs község határában, a Tisza szakadófalaiban, ahova a madarak folyamatosan érkeznek vissza afrikai telelőterületeikről április vége óta. A programot az MME a 2010-es fecskevédelmi évben indította el.

A hajózás során a partifecsketelepeken a párválasztás időszaka zajlik, amely egyike a leglátványosabb időszakoknak e madárfaj életében. A partifecskékkel és a hajózáskor érintett állományról szóló legfrissebb híreket a www.partifecske.mme.huhonlap oldalon érhetőek el.

A hajózás alkalmával Dr. Szép Tibor egyetemi tanár, a partifecskék hazai kutatója mutatja be a partifecskéket, azok példáján a vonuló madarak életét, e napjainkban jelentős állománycsökkenést mutató madárfajokat veszélyeztető tényezőket és természetesen a hajózás során érintett Tisza szakasz természeti értékeit.

Mit vigyek magammal?
Javasoljuk, hogy kisrádiót, illetve rádióadások (FM) vételére alkalmas mobiltelefont és fülhallgatót hozzanak a résztvevők, hogy jó hangminőségben hallhassák az előadót a hajóút során.

Ne felejtsük el, hogy a vízen mindig hűvösebb van, mint a parton, ezért érdemes széldzsekit, a napsütés ellen is védő kalapot, fejkendőt is magunkkal hozni némi élelem és víz mellett.

Hogyan zajlanak a nap eseményei?
A program keretében 2013. május 11-én, szombaton, 9.00-kor, 13.00-kor, 15.00-kor és 17.00-kor indul hajójárat a tokaji Bonchidai Csárdánál lévő hajókikötőből (Tokaj, Széchenyi sétány 5. A.). A hajótúrák mintegy másfél órásak.

A hajójáratokra helyfoglalást a hajótársaságnál (www.hajokirandulas.hu) e-mailben:info@hajokirandulas.hu, illetve telefonon: 06-47/552-187, 06-20/971-6564 lehet megtenni. Jegyeket a helyszínen, a hajón is lehet vásárolni, jegyárak:

  • felnőtt 1200 Ft/fő
  • gyerek/nyugdíjas 900 Ft/fő
  • családi 3000 Ft/fő

Forrás: www.mme.hu

Fotót készítte: Orbán Zoltán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.