Főoldal » Június 21. – Nyári Napforduló

Június 21. – Nyári Napforduló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Június 21. az év 172. (szökőévekben 173.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 193 nap van hátra.
Idén (2012.) a nyári napfordulóra, június 20-án 23 óra 09 perc 55 mp– kor került sor pontosan. :)

Június 21. (illetve egyes években június 20-ra vagy 22-re esik) a nyári napforduló, vagy napéjegyenlőség napja, ekkor kezdődik a csillagászati nyár. Ezen a napon a leghosszabb a Nap égen megtett útja (nálunk északkeleten kel, és északnyugaton nyugszik), a Ráktérítő magasságában süt merőlegesen a Földre. A Ráktérítő az északi szélesség 23,5 fokán átmenő szélességi kör, mely nevét onnan kapta, hogy a Nap az északi félgömbön a Rák jegyébe lépve hág a legmagasabbra, majd ekkor innen “fordul vissza”. Az év leghosszabb napját ezért nevezik nyári napfordulónak (a déli félgömbről nézve ekkor jár a Nap a legalacsonyabban, ott ez a nap a téli napforduló).

A napforduló a gyakorlatban nem a nyár kezdetét jelzi: mi június 1-jétől számoljuk a nyarat (meteorológiai nyár), a kínaiak a régi keltákhoz hasonlóan május 5-étől.
A magyarok régen júniust hívták még Gödölyetor havának, Eper havának, Szent István havának, valamint Napisten havának is.

Azt talán még kevesebben tudják, hogy a nyári napfordulóhoz legközelebb eső vasárnapon van a Nap napja. Ennek az 1994-ben indult ünnepnek (is) célja, hogy felhívják a figyelmet a megújuló energiaforrásokra, így a nap „erejére” is – és szerencsére egyre többen használják már a napenergiát is, akár kis kerti irányjelző lámpánál, akár a „napelemes” autó működéséhez.

évszakok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.