Főoldal » Kaffir Lily

Kaffir Lily

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szobaliliom angol elnevezése (Kaffir Lily) olyan, mint egy szépen csengő, egzotikus női név, jól tükrözi e növény egyéniségét.   Hazai elnevezései között megtaláljuk a szó szerinti angol fordítás (kafferliliom) és a magyarosított latin név (klívia, szobai klívia) mellett a szobaliliomot és a narancsliliomot is. Talán ez utóbbi név a legbeszédesebb. A narancsliliom egy Dél-Afrikából származó évelő növény, tudományos nevén Clivia miniata, az Amaryllidaceae családból. Latin nevét egy skót lady-ről kapta, aki elsőként termesztette Európában. A mi klímánkon szobanövényként nevelhető és ilyenkor télen egy kis meleget varázsol a hétköznapjainkba, mert most nyílnak élénkpiros, sárga vagy narancsvörös virágai. Hazájában az erdők aljnövényzetében él, jól alkalmazkodott a kevés fényhez, így amikor a nyár folyamán kitesszük a kertbe vagy a teraszunkra mi is óvjuk a tűző naptól.

Erőteljes vastag gyökerei pár év alatt teljesen behálózzák a cserepet, ezért ajánlatos két-háromévente átültetni, ilyenkor tőosztással szaporítható a növény. Átültetésre és szaporításra csak a virágzás után tavasszal kerüljön sor. Gyökereit a galéria 1. képén csodálhatjuk meg. Az egész növény mérgező, leginkább ez a húsos rizóma. Levelei tőlevélrózsát alkotnak, örökzöldek, erőteljesek, kard alakúak (galéria: 2. kép). A kertészeti fajták között találkozhatunk csíkos levelű egyedekkel is: C. miniata ’Striata’ (galéria: 3.-4. kép). Az alapfaj virága narancsszínű, fajtái között azonban létezik fehér, krémsárga, piros és pinkes árnyalatú is. A sárga virágú C. miniata var. citrina vagy C. miniata ’Citrina’ (galéria: 5. kép), egy Zuluföldön honos változat. A nemesítés során egyaránt szelektáltak a virágok méretére, színére és a levelek méretére és színére is. Japánban és Amerikában jelentős a nemesítők munkája, a www.cliviaregister.com oldalon (angol nyelvű) sok hibridfajt megcsodálhatunk. Egy tő 1-2 virágszárat fejleszt, a virágok (10-20 virág) ernyőt alkotnak (galéria: 3. és 5.-7. kép). Termései kékeszöldek, majd éretten piros színűek (galéria: 8.-9. kép). Tavasszal magvetéssel is szaporíthatjuk, a 3-4 év múlva lesznek a magoncokból, virágzó tövek.

A narancsliliom gondozása
Télen és tavasszal, egészen nyár elejéig vásárolhatunk virágzó példányokat. Ha vettünk vagy kaptunk egy Clivia-t, virágzás után se dobjuk ki, következő évben virágzásindító (sok kálium) tápoldatozással könnyen újravirágoztatható. Virágzás után vágjuk le a virágszárat (kivéve ha a termésérés után, el akarjuk vetni a magvakat) és öntözzük ritkábban (hetente vagy kéthetente egyszer elegendő), a tápoldatozást pedig szüneteltessük. A legjobb ha hűvösebb helyre tesszük, ekkor már a kevésbé fényes helyeken is jól érzi magát. Ha időközben beköszönt a tavasz kitehetjük a kertbe, árnyékos helyre, elegendő október végén bevinnünk. Ekkor már a virágszár is megjelenik, elkezdhetjük a tápoldatozást és a gyakoribb öntözést.

A Clivia-k legközelebbi rokona a Cryptostephanus faj. A Clivia nemzetségben még öt faj található, a C. miniata mellett: C. caulescens, C. gardenii, C. mirabilis, C. nobilis, C. robusta (2012-es adat). Ezek kertészetekben nem nagyon kaphatóak, csak gyűjtőktől, külföldi Clivia termesztőktől tudjuk beszerezni, ha elszántan elhatároztuk, hogy bekapcsolódunk a Clivia gyűjtők táborába.

Tél végén, tavasszal virágzó fajok a C. nobilis és a C. caulescens, ősszel virágzik a C. gardenii és a C. robusta. A galéria 10.-14. képein láthatóak ezek a fajok, 10.-11. kép: C. caulescens narancs és sárgás virágú fajtája, 12. kép: C. gardenii, 13. kép: C. mirabilis (2000-ben kapta a nevét), 14. kép: C. nobilis, 25. kép: C. robusta (2004-ben kapta a nevét).

A képek forrása
Vezérkép, galéria 2. és 6.-7. kép: saját fotó,  galéria 1. és 13. kép: www.davesgarden.com, 3. kép: www.infojardin.com, 4. kép: www.cliviaregister.com, 5. kép: www.macgardens.org, 8. kép: www.ipernity.com, 9. kép: www.geolocation.ws, 10.-11. kép: www.peacockhorticulturalnursery.com, 12. kép: www.clivias.com, 14. kép: www.en.wikipedia.org, 15. kép: www.utopiaclivias.co.za.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.