Főoldal » Kankalinok

Kankalinok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kankalinok (Primula) az északi féltekén, többnyire a magashegységekben honos tőlevélrózsás évelő növények. A primula szó jelentése elsőcske, ez a korai virágzási idejükre utal. Magyar elnevezésük: primula, kankalin, régies nevén kulcsvirág. A primulaceae családba tartoznak, 500 faj van a Primula nemzetségben. Közeli rokonaik a ciklámennek. Magyarországon 5 őshonos kankalin él, a tavaszi kankalin kivételével mind védett.
A virágaikra jellemző, hogy a csésze- és a sziromleveleik összenőttek. Megfigyelhetjük rajtuk a heterostylia (eltérő porzóhosszúság) jelenségét. Ez az önbeporzást akadályozza meg, az egyik egyedben a bibeszál a hosszú és a porzószál a rövid, a másik egyedben pedig fordítva. A hosszú bibeszálas egyedek nagyobb bibéit csak a hosszú porzószálas egyedek nagyobb pollenjei képesek megtermékenyíteni (1.-2. kép).

Magyarországon őshonos kankalin fajok, alfajok
Primula veris ssp. veris – tavaszi kankalin
A virágszár 10-30 cm magasra nő meg, a levél fonáka szőrős, a levél széle általában ép, virágai sötét sárgák, illatosak és egyoldalú ernyőbe tömörülnek. Márciustól nyílik egészen április végéig, május közepéig. Az egész országban megtalálható vadvirág, lomberdőkben, erdőszéleken, réteken találkozhatunk vele. Gyógynövényként gyűjtik és árusítják, a drog elnevezése: Primulae folium (levél), Primulae flos (virág).

Primula auricula ssp. hungarica – magyar cifra kankalin
A virágszár 15-30 cm-es, a levelei húsosak, lisztes bevonatúak, a levél széle ép vagy fűrészes, virágai sárgák. A virágzási idő április-májusra esik. Örökzöld növény, télen nem húzódik vissza, a tőlevélrózsa telel át. A Keszthelyi-hegységben, a Bakonyban és a Vértesben fordul elő, fokozottan védett faj.
A Primula auricula-nak több alfaja van, a kertekbe ültetett növények hibridek (3.-4. kép).

Primula acaulis – szártalan kankalin (5. kép)
A növény15-20 cm magas, a levél fonáka kopasz, a levelek széle begöngyölt. Virágai sárgák, már januárba nyílhatnak egészen áprilisig, ez a legkorábban virágzó primula faj és talán a legismertebb is.
Hazája Nyugat-Európától Ukrajnáig terjed, délen Északnyugat-Afrikáig megtalálható. Erdőkben, hegyi legelőkön él, egészen 2000 m magasságig is felhatol. Nálunk a Dunántúl dombvidékein és hegyvidékein él.
Kerti hibridjeit már decemberben árusítják, és márciusban már vége is a kertészetekben a „primula szezonnak”. A szobában 4-5 hétig is virágoznak, elvirágzás után is öntözzük a növényeket, ha a fagyok elmúltával ki szeretnénk ültetni a kertbe, miután kiültettük őszig szintén öntözzük rendszeresen, előfordulhat egy nyári virágzás is, de ez nem jellemző, ősszel visszahúzódik, a talajban telel át és kora tavasszal virágzik ismét a kertben. (P. acaulis hibridek: vezérkép és 6.-9. kép)

Primula elatior ssp. elatior – sugár kankalin
A szár magassága 15-30 cm-es lehet, levelei oválisak vagy lándzsa alakúak, a szélük fogazott, a levélfonák az ereken szőrözött. Virágai egyoldalú ernyőben tömörülnek, a Primula veris-sel összetéveszthető, de virágai nagyobbak és halványabb sárga színűek, illatosak, április-májusban virágzik. Nálunk az Északi-középhegységben él, bükkösökben, hegyi réteken.

Primula farinosa – lisztes kankalin (10. kép)
A virágszár magassága 30 cm-t is elérheti, virágai lila színűek, április-májusban nyílnak. Tőzeges lápréteken él, hidegkedvelő faj.

Kerti primulák
Primula denticulata – gömbös kankalin (11.-14. kép)
A szár magassága 30-50 cm, a virágák fehér, rózsaszín, bordó, vagy lila színűek és tömött gömbösvirágzatot alkotnak. Kora tavasztól a tavasz közepéig virágzik. Levelei széles lándzsa alakúak,a szélük fogazott.
Kertünk árnyékos, félárnyékos helyére ültessük, öntözzük egész nyáron és ősszel, visszahúzódnak és tavasszal újra kihajtanak.

Primula vialii – orchidea kankalin (15. kép)
Őshazája Kína nyugati része, nedves, mocsaras hegyvidékeken él, 2800 m magasságig felhúzódik.
Nálunk is áttelel, ősszel visszahúzódik, rövid életű évelő. 30-60 cm magasra nőhet, levelei lándzsa alakúak, fogazottak. Virágai bíborvörösek, fürtökbe tömörülnek, tavasz végétől nyílnak, a nyár közepéig.
Kertünk hűvösebb, nedves helyére ültessük, földjét tartsuk állandóan nyirkosan, magvetéssel és tőosztással szaporíthatjuk.

Szobanövények
Primula malacoides – emeletes kankalin (16. kép)
Illatos, fehér virágai január-márciusban nyílnak. Szobanövényként tartható, nálunk nem fagytűrő. Világos helyen tartsuk, rendszeres öntözést kíván. Elvirágzás után általában nem nevelik tovább. Másik dzobában tartható faj a Primula obconica – szobakankalin (17.-18. kép). A virágüzletekben nyár végétől már kapható, egészen kora tavaszig. Fehér, rózsaszín, pink és lila virágszínekben kapható. Gondozása a Primula malacoides-ével megegyező.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.