Főoldal » képírás egy különleges és szép virágomról

képírás egy különleges és szép virágomról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Négy éve, egy június végi napon Dramaljban  – a Kvarner – öbölben láttam először élőben ezt a virágot. A ház udvarán, ahol laktunk sövényre felfutva volt egy gyönyörűséges és érdekes virág. Reggel – délelőttre  kinyílott, estére pedig már el is virágzott kamasztenyér méretű virága…. Következő tavaszon aztán megláttunk párat a piros-sárga áruház kertrészlegében, és vettünk egy cserepes példányt.  Ez a golgotavirág (passiflora)….

Viszonylag könnyű nálunk is tartani ezt az igencsak sokszínű virágot, amelynek őshazája Brazília, és Mexikó. Ott akár 80 méterre is megnőhet. Európába a XVII. században jutott el a növény, és azóta már számos fajtája létezik. Nálunk a legismertebb a kék virágú golgota (mint ez a képen), de ma már rózsaszín, sárga virágú is kapható. Ha megfelelő klímát biztosítunk a golgota számára egész nyáron, de akár ősszel is díszít színpompás virágaival. Késő ősszel majdnem teljesen visszavágható, nálam a tetőtéri (jelenleg) raktárként funkcionáló száraz és fűtetlen, de világos helységben telel az agávékkal és kaktuszokkal. A téli időszakban havonta egyszer elég megöntözni. Aztán tavasszal, a nagy fagyok elmúltával kiviszem és egész nyáron a teraszon van egy nagy terrakottába ültetve. Futórácsra futtatom, amit úgy látom kezd kinőni. Öntözni naponta kell, és hetente meghálálja a tápoldatot is. Ha nagyon beindul a hajtás, nem árt visszacsipkedni, hogy szép nagy virágai legyenek.

És hogy hogy miért is Passiflora a neve?

A golgotavirág (Passiflora) neve a korai XVII. századból ered. Jacomo Bosio szerzetes-tanítvány és művész állította párhuzamba Krisztus szenvedéstörténetét és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, és gyorsan elhervadó virágot. (Virágzási ideje 24-48 óra).

Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint a virág egyes részei is szimbolizálják Krisztus keresztútját. A három bibeszál jelenti a három szöget, amellyel Jézust a kereszthez szegezték; a bibe az ecettel átitatott szivacsot; a nyeles magház a kelyhet, amelyet ki kellett innia; az öt portok az öt sebhelyet. A 72 szálból álló sugárkoszorú beszél a töviskoszorú hagyomány szerinti 72 töviséről; a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegyét, a kacs a korbácsot, a fehér szín pedig (a Passiflora incarnatánál a sugárkoszorút képező szálakat tekintve) a Megváltó ártatlanságát jelképezi.

Más értelmezés szerint a sugárkoszorú a dicsfényt, egyéb fajok ötszörösen összetett levele az ellenség kezét, a tíz sziromlevél a tíz apostolt ( Pétert és Júdást nem számítva), és a középső oszlop Jézus keresztjét szimbolizálja. Ezt a jelentéshordozást fejezi ki a név is: “passio“, azaz szenvedés, “incarnata“, azaz megtestesülés. 

források: www.kertpont.hu

galériafotó: saso2012

További, előző évben – róla készült fotóim ITT megnézhetők —->  https://picasaweb.google.com/110122853646076924742/Golgotavirag_20110605#slideshow  

(No és talán a látottak alapján megértitek miért is szeretem ennyire, és miért firkáltam róla.)


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.