Főoldal » Képírás_A szajkókölök…

Képírás_A szajkókölök…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szajkókat fotózni jó dolog. Ezt már pár éve megállapítottam, főképp telente, amikor bizony rávetedemik a “kismadaraknak” kirakott cinkegolyóra, vagy bekvártélyozza magát a madáretetőbe. Csúnya “zajgó” hangján távol tartja a többi énekesmadarat, vagy csak erőből elűzi őket. 

De mi is a szajkó (Garrulus glandarius), vagy mátyásmadár? Brehm ezt írta róla Az állatok világában: “A szajkó nyugtalan, élénk, ravasz, sőt rendkívül agyafúrt madár, amelynek viselkedése sok gyönyörűséget, de sok bosszúságot is okoz. A szajkó valóban kiváló utánzóképessége szerfölött mulattató; „gúnymadaraink” között kétségtelenül ő a legtehetségesebbek és legszórakoztatóbbak egyike. Természetes hangjai mellett még minden más hangot és zajt elsajátít, amiket csak hallhat a területén. Az ölyv „miau” kiáltását a csalódásig utánozza és oly rendszeresen, hogy nem tudjuk eldönteni, vajjon ez saját hangja-e vagy pedig utánzat. A szajkó a szó legtágabb értelmében mindenevő és a legvisszataszítóbb fészekromboló, melyet erdeinkben találhatunk. Az egértől vagy fiatal madárkától kezdve a legkisebb rovarig semmi élőlény sincs tőle biztonságban és éppoly kevéssé veti meg a tojást, gyümölcsöt, bogyót és hasonlót. Ősszel gyakran heteken át makk, bükkmag és mogyoró a fő tápláléka.”

[token node title-raw]

Ma reggel  egy régi üzemi épület egykori szellőzőjébe rakott fészken láttam három kölökszajkót, a negyediknek szurkolhattak, aki már elhagyta a családi fészket, és egy vaskorláton ücsörgött. Gondolom arra várt, hogy egy magamfajta jól lefotózza.

[token node title-raw]

“Évente csak egyszer költ. Az időjárástól függően április második felében rakja tojásait. A hím és a tojó is részt vesz a gallyakból álló fészek építésében, amelynek csészéjét vékony ágakkal, gyökerekkel, növényi szálakkal bélelik. 5-6 tojást rak. A kotlás 16-17 napig tart. A tojó és a hím felváltva üli a tojásokat. A fiókák nem egyszerre kelnek ki, hanem a tojások lerakásának sorrendjében. 19-21 napos korban sokszor még repülőképességük elérése előtt elhagyják a fészket. Táplálékkeresés közben a talajfelszíntől a lombkoronaszintig mindenhol megfigyelhetjük.(http://www.tananyag.almasi.hu/)

Pár fotóm még a recski kölyökszajkókról a Galériában.

felhasznált irodalom: Brehm: Az állatok világa, valamint Az erdő növény- és állatvilága 

A postban szereplő fotók a szerző saját képei!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.