Főoldal » képírás_hát az akácás!

képírás_hát az akácás!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az elmúlt napokban ránkzúdúlt nyári meleg megbolondította kissé a természetet – ismét. Néhány helyen a repceföldek sárgája már zöldes – sárgába hajlik, az utak mellett pedig megjelentek a tavaszi nagy kedvenceim. Elsők között is az akác, mi más?

Ma a Nyugati – Mecsek szélét járva több helyen láttam fürtösödni kedvenceimet, és vele a régi képek jöttek elő sorra. Ahogy az elmúlt években hajnalban – korareggel, késő délután vagy esteledve közlekedtem a lakóhelyemről. Át a Keleti – Mecsek szélén – az arról kivezető baranyai – és az akkori munkahelyemre bevezető tolnai dombok között és dombokon láttam a rengeteg akácost, éreztem a csodálatos – mézédes levegőt.

Aztán, ahogy a fehértavasz (tudjátok a vadgyümölcsök virágzása) elmúltával, a sokszín – zöld tavaszba belekeveredik az akácerdők vajfehér látványa. És azok a koraesti illatok….. igéző varázslatokat hoztak, még akár egy épülő radioaktív hulladéktároló üzemére is. Igen arrafelé a tolnai dombok között rengeteg akácás van. Szeretheti azt a klímát, szeretheti azt a tájat.

És persze önző módon gondolok ilyenkor a méhekre (és a méhészekre is), hogy jó sok akácnektárt gyűjtsenek, talán akkor kissé olcsóbb lesz idén az annyira szeretett házi akacméz….

Beszéltem itt a tájba gyúrt látványról, illatokról, érzésekről és értékekről. Nagyon jól tudom, hogy az akác a “tájidegen” – a valamiért, tudjuk jól miért – idetelepített, és itt erős gyökereket vert – kategória. Én szeretem, nagyon is. Sok mindenért.

Azért is, mert jó fotózni. Egy akácos közelképet mutatok a csodaszépről, ha már képírás.


Továbbá egy részletet Fekete István egy írásából, ( mert azért képírás).

Akácfa

. . .

“Kapák villognak a hegyen a tőkék között. A kapák nyele akácfa, s a szőlő támasza és gyámolítója az akácfa karó. Ha a végét megpörkölik, szinte örökös, akárcsak az öreg pince ajtórámája, amelyhez sokszor hozzádőltek már az öregapák is. támogatásra szorulván egyes kiválóan sikerült pincézés során.
De nem baj az! Talán nem is azért dőlnek az öreg ajtószárfának, mintha a bor a csizmaszárba ereszkedett volna, hanem a tájat nézték, amely innét felülről sejtelmesen távoli és mindenképpen szép.
. . .
Hát szomorú az akác.
Küzd a hideggel, küzd a meleggel, küzd földdel és az éggel, de az emberrel, főleg az emberi kapzsisággal és a butasággal nem tud küzdeni.
( Igaz, ezzel maga az ember se bír).

Az állat lelegeli, a kerék eltiporja, a disznó rajta vakaródzik, a gyerek rajta próbálja ki az új bicskát, és a szerelmesek szívet vésnek fiatal kérgébe, a gyilkolják a fiatal élő fát a szerelem nevében.
És sehol egy kerékvető, sehol védőkorlát. Nyáron legeli a kecseke, télen rágja a nyúl, töri a kerék, vágja az ember, s ő csak ad, ad élve és holtan, árnyékot, virágot, illatot, munkát, meleget és hisz, tűr, küzd a végtelenségig, akár a magyar ember, hogy egyszer csak jobb sorsa lesz ezen a világon.
. . .
Csendes már a falu. Az akácok tűnődve állnak az udvaron és rejtik a fészket, amelyben álmosan szólal meg egy-egy madár.
Akáccsövek védik a kertet millió tüskével a tolvajok ellen, akác szarufák tartják a tetőt az ember nyugalma felett és akáccal fogazott létrán megy fel az asszony a padlásra, mert dió kell a rétesbe és holnap vasárnap van.
Igen, a faluban vasárnap van.
De nem úgy a legelőkön.
A pásztornak nincs ünnepe – ha csak a szívében nem -, mert a jószág enni akar, s a jószág inni akar. Most karámban pihen a gulya, s a karám kerítése akácból van. Akác ég a pásztortűzön, s ez a tűz az egyetlen világosság a rétség meleg éjszakájában.
Lobog a láng, hosszúra nyújtja árnyékát a kútágasnak. Akácból van fény és akácból az árnyék, s ilyenkor úgy látszik, mintha a felkelő hold is megpihenne a kútágas villájában, ami lehetséges is, mert a hold alig nagyobb, mint egy jókora kenyér, a kútágas pedig bírja, mert akácból van.”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.