Főoldal » Képírás_Lila virágon tűzlepke…

Képírás_Lila virágon tűzlepke…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy nyáreleji vasárnap délelőtt remek program kerékpárra pattani és körbejárni a lakóhelyed. Kiváltképp, ha ez külváros, netán falu, aminek van “határa” ahogy a régi öregek mondták. Szóval június első vasárnapján körbejártam településem – a “határban” – itt a Kelet-Mecsek szélén. Fényképezőgéppel persze, ahogy ez illik nálam. Láttam és lefotóztam pár hétköznapi, ám szép és érdekes növényt, rovarokat, vadvirágokat (pipacsot) és találtam védett Borzas lent is. No meg készítettem pár tájképet a Kelet-Mecsek hegyeiről (a Hármas-hegyről és a Zengőről). Aminek kiváltképp és leginkább örültem, hogy egy lila virágú vadnövény megbolondított egy hím Tűzlepkét, aki hagyta magát fotózni. (Ezeket a kis jószágokat a kompakt és bridge gépekkel nem olyan könnyű leképezni, mert viszonylag közel kell menni a fotózás tárgyához, ezért is örültem annak, hogy sikerrel jártam.)

[token node title-raw]

Pár szó a Barna tűzlepkéről (Lycaena tityrus).

Egyik leggyakoribb tűzlepkénk, az egész Kárpát-medencében megtalálható. Élőhelye a síkvidéktől a középhegységig terjed. Májustól szeptemberig repül. Szereti a magasfüves dús réteket, árokpartokat és az utak mentén is megél. Gyorsröptű lepke, de rendszerint hamar megül (ilyenkor lehet a fotózással kísérletezni jó eredménnyel). Ez a fajta tűzlepke nem védett, mint hasonló rokonai a Kis tűzlepke és a Nagy tűzlepke – melyek eszmei értéke 2000 Ft. 

[token node title-raw]

A kis bringatúrám további képei (panorámakép a hegyeimről, pipacsról és a tűzlepkéről még, továbbá pár lila/kék virágú növényről, legelő darázsféléről a Borzas len virágán) a Galériában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.