Főoldal » Ki legyen 2014-ben az év hala?

Ki legyen 2014-ben az év hala?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Magyar Haltani Társaság ötödször készül az év hala megválasztására.

Az előző évekhez hasonlóan most is közönségszavazás dönti el, hogy három jelöltjük, a garda, a sügér és a magyar bucó közül melyik lesz jövőre a kitüntető cím birtokosa.

Szavazzon Ön is a neten december 31-ig.

A korábbi években győztes nyúldomolykó, kősüllő, széles kárász és menyhal után most újabb őshonos fajok kapnak esélyt az Év Hala cím elnyerésére.

garda (Pelecus cultratus) – amellett, hogy vészesen megfogyatkozott vizeinkben – azért került a jelöltlistára, mert a társaság – Herman Ottó-emlékév lévén – a Balaton “látott halával” szeretné felhívni a figyelmet nagy polihisztorunknak A magyar halászat könyve című, ma is élvezettel olvasható munkájára. A garda a sugarasúszójú halak osztályán belül a pontyalakúak csapatába, azon belül a pontyfélék közé tartozik. A testhossza 25-35, maximum60 centiméter. Rajhal, aki napközben a fenéken érzi jól magát, csak éjszaka emelkedik a felszínre – az éjjel horgászók nagy örömére. A tápláléka planktonrákok, rovarlárvák és -bábok, repülő rovarok és apró halak. Legfeljebb 9 évig él. (1. képen)

A sügér (Perca) is a sugarasúszójúak közé tartozik, ő viszont a sügéralakúak rendjébe és a sügérfélék családjába sorolódik. Testének szép, sárgás alapon fekete függőleges csíkos mintája, álcázó színe jól elrejti a nádasban és a vízinövények között, ahonnan elsősorban puhatestűekre, apró ízeltlábúakra vadászik, az idősebbek étlapján főként rovarok és lárváik, esetleg kisebb halak szerepelnek. Őrá a halászati jogszabályok eddig kevés figyelmet fordítottak, a horgászok kezdeményezése nyomán került a kiválasztottak közé. (2. képen) 

A természetvédők jelöltje, a fokozottan védett, példányonként 100 ezer forintra értékelt magyar bucó (Zingel zingel) az utóbbi időkben néhány tisztábbá vált Dunába is visszatért. Állománynagysága azonban még messze elmarad a megnyugtató szinttől, ezért továbbra is megkülönböztetett figyelmet igényel. Ő is ugyanazon rendbe, családba tartozik, mint a sügér. Több szinonim neve közül némelyik egész mókás, más kicsit pejratív: furkó, bunkó, barátfasz, barátbunkó, baráthal, czingli, gócz, kócz, kóczhal, kolcz, kólcz, kosz, magyar-kócz, orsóhal, orsósügér neveken is említhetik. Átlagosan 20–30 cm és nagyon ritkán50 centiméter hosszúságot is elérő fenéklakó hal.  Magas oxigénigényű reofil halfaj, példányai a folyók medrében, a parttól viszonylag távol keresik táplálékukat, amik apróbb fenéklakó szervezetek, puhatestúek, férgek, lárvák, szerves törmelék, halikra és halivadék. (3. képen)

A három hal közül  szavazni a társaság honlapján lehet, amely a választható fajok képe mellett információval szolgál azok környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is. 

Az szavazás az év utolsó napján zárul, eredményhirdetés 2014. január 1-jén.

Ki legyen 2014-ben az év hala?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.