Főoldal » Kibújt az első kerecsen fióka

Kibújt az első kerecsen fióka

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Napi érdekesség itt olvasható :)

Feszült várakozással teltek az elmúlt napok, mert senki sem tudta, hogy az évszaktól eltérő hideg fagyos napok hogyan hatnak a költésre. Tavaly április 22-én, a föld napján már a második fióka is napvilágot látott. Most pár nappal később még csak bízni tudtunk a fiókák kikelésében.

Április 25-én reggel a fészekben látható tojáshéjakból arra következtethetünk, hogy az egyik kerecsenfióka már kibújt a tojásból. A madár még óvatosabban ül, vagy inkább szárnyaival támaszkodik a fészken. Az elmúlt napokban a kommunikációjuk is utalt erre. A szülőmadarak eleinte csak akkor hallatták a hangjukat, amikor egymásnak adtak jelt váltáskor, zsákmányszerzést követően. A kikelést 24 órával megelőzően a fiókák belülről megrepesztik a tojást, így beindul a tüdőműködésük és csipogni is elkezdenek. A kotló madarak hallva a fiókákat, válaszolnak nekik, biztatják őket.

Az archívumban visszakeresve, 5.15 órára datálható az első fióka megszületése, amint szemmel láthatóan megvillan fehér pihetollazata. Reménykedünk benne, hogy a másik három fióka is kibújik a tojásból.

A Tojáshéjat, amire hivatkozunk (mely a képen is látható), már nincs ott, mivel a kotló tojó a reggeli órákban elcsipegette. (A tojás meszes héja fontos tápanyag számukra.)

Forrás: www.mme.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.