Főoldal » Kihalhat a jávai orrszarvú

Kihalhat a jávai orrszarvú

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A jávai orrszarvú  (Rhinoceros sondaicus) az emlősök (Mammalia) osztályán belül a páratlaujjú patások rendjéhez (Perissodactyla), azon belül az orrszarvúfélék (Rhinocerotidae) közé tartozó faj, és mára sajnos már számuk körülbelül 50 példányra csökkent, ezért a Vörös listán  súlyosan veszélyeztetettnek minősítették (a következő fokozat a „vadon kihalt”).

A jávai orrszarvú sokban különbözik indiai rokonától, termete és tülke is kisebb, a nőstényeké például alig nagyobb egy dudornál. A faj egyedei életük nagy részét magányosan töltik, csak a párzási időszakban keresnek maguknak párt. Növényevő állatok, főleg gallyakat, bogyókat, terméseket és leveleket esznek, és ideális körülmények között akár 40 évig is élhetnek.

Nem ő a legnagyobb az orrszarvú fajok közül, de ez az orrszarvú faj is szép méretekkel büszkélkedhet – átlagos testhossza 3,1 méter, marmagassága 1,55 méter, testtömege elérheti az 1400 kilogrammot is. A hímek tülke akár 25-27 centiméterhosszúra is nőhet.

És ez a tülke a veszte ennek a méltóságteljes állatfajnak: a hiedelmek szerint őrleménye gyógyszernek használható fel, főként szexuális serkentőként.

Ez a megalapozatlan tévhit nemcsak orrvadászatok alapja, de betöréseké is: idén nyáron a Természettudományi Múzeumból és a balatonedericsi Afrika múzeumból is ellopták a kiállított jávai orrszarvúk tülkét.

A jávai orrszarvú alfajai közül ma már csak a Rhinoceros sondaicus sondaicus található meg élve a Földön, az Ujung Kulon Nemzeti Parkban (Jáva szigetének nyugati csúcsán). Állományuk ma már csak körülbelül 50 példányt számlál.

Rhinoceros sondaicus annamiticus kisebb termetű alfaj – volt. Vietnamban élt, a Cat Tien Nemzeti Parkban. Az orvvadászat miatt nem régen kihalt. Ez az alfaj korábban Thaiföld, Kambodzsa és Laosz területén is előfordult, de ezekről a területekről már korábban eltünt.

Rhinoceros sondaicus inermis Asszám, Banglades és Mianmar területén élt, de mára már szintén kihalt.

Ha továbbra is ilyen mértékben folytatódik az állatok lemészárolása és szerveik értékesítése, rövid időn belül egyetlen vadon élő példánya sem lesz jávai orrszarvúnak sem. 

 

Forrás: http://wwf.hu/hirek/aktual/1/vietnamban-kihalt-a-javai-orrszarvu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.