Főoldal » Kisbolygó repül el a Föld mellett november 8-án

Kisbolygó repül el a Föld mellett november 8-án

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 2005 YU55 jelzéssel ellátott kisbolygó várhatóan 2011. november 8-án jelentős közelségben halad el Bolygónk mellett.

A kisbolygó vagy aszteroida kisméretű, szilárt égitest, a átmérője általában 100 métertől 1 kilométerig terjedhet. Ilyeneket találhatunk például Mars vagy a Jupiter körüli térben is. Magyar felfedezésű kisbolygók is vannak, például a 434 Hungaria, 3103 Eger, vagy a 908 Buda elnevezésű kisbolygók. Az első kisbolygót, a Cerest, 1801. január 1-én fedezte fel Giuseppe Piazzi csillagász (később Cerest, a Plútóval együtt törpebolygónak nevezték át, ami a kisbolygónál nagyobb, de a bolygónál kisebb égitest).

A kisbolygók felfedezésükkor egy ideiglenes elnevezést kapnak, amennyiben legalább két éjszaka sikeresen megfigyelték őket és nem azonosíthatóak egyetlen, már korábban besorolt objektummal sem. Az ideiglenes név három részből áll:

  • a felfedezés évszáma,
  • egy betű, amely egy félhónapot jelöl (az A január 1-15., B január 16-31, Cfebruár 1-15 stb.),
  • szintén a felfedezés idejét jelzi egy második betű, esetleg egy számmal kiegészítve, amely az adott félhónapban mutatja, hányadikként fedezték fel a kisbolygót.

Miután az égitest pályáját sikerül úgy meghatározni, hogy pozíciója hosszú időre megbízhatóan előre jelezhető legyen, a kisbolygó végleges számot kap, esetleg a felfedezője tehet javaslatot egy elnevezésre, melyet a Nemzetközi Csillagászati Unió hagy jóvá. 

A 2005 YU55 jelzésű, körülbelül 400 méterátmérőjű kisbolygót 2005. december 28-án fedezték fel és pályájának kiszámítása alapján, az előrejelzések szerint 2011. november 8-án, helyi idő szerint 23:28-kor, kb. 325 ezer kilométerre fog elhaladni a Föld mellett – ez a Hold átlagos távolságának kb. 85 %-a (várható pályáját lásd a Galériában a 1. képen látható animáción). Ez a kisbolygó egyébként rendszeresen elhalad a Mars, a Vénusz és a Föld mellett, de ilyen közel több száz éve nem járt.

A jelenség nagyon sok földfelszínről végezhető megfigyelésre ad lehetőséget: űrszondákkal, radarokkal, illetve infravörös és vizuális tartományban végzett vizsgálatokkal fogják követni a kisbolygó útját.

Az égitest a Nap irányából közelít majd, így a november 8-át megelőző éjszakákon nem lesz megfigyelhető. Ezen az éjszakán, a legnagyobb közelség idején valamivel fényesebb lesz 12 magnitúdónál, így vizuális észlelésére legalább közepes (20 cmátmérő körüli) műszerekre lesz szükség, de nem kedvez a megfigyeléseknek a teleholdhoz közeli fázis sem. Vizuális észleléskor természetesen csak egy rendkívül halvány, csillagszerű pontként figyelhető meg az égitest, amint látványos gyorsasággal, mintegy 9 fok/óra sebességgel halad majd, percenként majdnem egyharmad holdkorongnyit megtéve az égen. Jobban észlelhető lesz majd november 9-én éjfél előtt a Kos és a Halak csillagkép határán. Azonban ekkorra fényessége már mintegy 12,5 magnitúdóra csökken, így a még mindig gyorsan haladó aszteroida vizuális észleléséhez jóval nagyobb műszerekre lesz szükség – ráadásul a közelben tartózkodó telehold sem kedvez az észleléseknek.

Hasonlóan közeli elhaladás legközelebb 17 év múlva, 2028-ban várható, mikor a (153814) 2001 WN5 jelű égitest fog elszáguldani 248 ezer kilométerre bolygónktól – ám sajnos ekkor hazánkból ez nem lesz megfigyelhető.

Legfrissebb hírek a 2005 YU55-ről (2011. 11. 09. 10:07):

Az kisbolygó november 9-én, hazai időben éjjel, 0:28-kor lesz legközelebb a Földhöz, míg a Holdat hajnalban, 8:13-kor közelíti meg.

A 70 méterátmérőjű goldstonei rádiótávcsővel november 7-én új radarfelvételek készültek az égitestről, amikor az 1,38 millió kilométerre volt a Földtől (ez a Hold átlagos földtávolságának 3,6-szorosa). Az új radarkép (lásd. Galéria 3. kép) alapján az égitest alakja a gömbhöz közeli, de néhány kisebb egyenetlenség is mutatkozik rajta. A 2005 YU55 kisbolygót november 6-án kezdték tanulmányozni radaros módszerrel, és november 10-ig tervezik követni; a legfontosabb mérések ma éjszaka várhatóak.

A radarmérések alapján pontosították pályájának adatait, és továbbra sem jelent veszélyt a Földre. Gravitációs hatása is olyan csekély, hogy nincs befolyása a Föld víz- és kőzetburkára.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20111108-2005-yu55-foldkozeli-kisbolygo-radarral-vizsgaljak-a-kozelito-aszteroidat.html,  http://en.wikipedia.org/wiki/2005_YU55 http://hirek.csillagaszat.hu/kisbolygok/20111031-2005yu55.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.