Főoldal » Kistermetű barkafák

Kistermetű barkafák

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kedvelt húsvéti dísz a vázákban a barkaág. A vágott virágként kapható barka általában a Salix caprea (kecskefűz, galéria: 1. kép) vagy a Salix cinerea (rekettyefűz) növényről származik. Kora tavasszal a virágüzletekben többféle kis barkafa közül választhatunk, ha cserepes barkát szeretnénk vásárolni. Ezek a fajok a következők: Salix caprea ’Kilmarnock’, Salix repens ’Iona’, Salix integra ’Hakuro Nishiki’.

A kecskefűz egyik fajtája a Salix caprea ’Kilmarnock’ (régebbi nevén S.c.’Pendula’). Ez egy oltott fűzfajta, általában 100-160 cm-es törzsre oltják, így egy aránylag kistermetű, lecsüngő barkafa lesz belőle. Január-márciusban virágzik és nagyon dekoratív barkái vannak. Már novembertől kapható egészen áprilisig. Érdemesebb azonban tavasszal megvásárolnunk, mert március-áprilisban könnyebben megered, ha kiültetjük a kertbe. Nagyobb dézsában, cserépben a teraszon is tarthatjuk. Virágzás után hajt ki a lombja, levelei tojásdad alakúak, lombos állapotban is szép kerti díszfa (galéria: 2.-6. kép).

Kistermetű, gömbkoronás fának nevelik a Salix repens ’Iona’-t. Kusza ágrendszere később lecsüngő, de metszéssel megtartató gömbös formában. Barkái aprók, nem feltűnőek, április-májusban nyílnak, lombja üde zöld színű, levelei aprók. Ideális növény balkonkertekbe (galéria: 7.-10. kép és vezérkép).

A Salix integra ’Hakuro Nishiki’ egy lombjával díszítő fűzfajta. Tavasszal levelei halvány rózsaszínűek, tarka lombú kis gömbkoronás fa. Cserépben is könnyen nevelhető (galéria: 11. kép).

Gondozásuk:
-a fagyok elmúltával ültessük ki a kertbe
-nyáron öntözést kívánnak
-nyáron vagy ősszel visszametszhetjük, ha túl hosszúra nőttek lecsüngő ágaik

vezérkép: saját fotó, képek forrása a galériában:
1.    http://www.edenkert.hu
2.    saját fotó
3.    saját fotó
4.    http://www.shrubsdirect.com/shop/Salix-Caprea-Kilmarnock.html
5.    http://www.msxlabs.org/forum/bitki-turleri/286479-kilmarnock-sogudu-salix-caprea-kilmarnock.html
6.    http://www.nookroadnursery.co.nz/other/salix-caprea-kilmarnock
7.    http://www.qualitree.com/product/Salix-Iona-Grafted
8.    saját fotó
9.    saját fotó
10.    saját fotó
11.    http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/108853/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.