Főoldal » Korallbogyók

Korallbogyók

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Nertera fajok a rubiaceae (buzérfélék) családba tartoznak, 15 faj alkotja a nemzetséget, ebből egy faj van kertészeti termesztésben, a Nertera granadensis. A déli félteke hegyvidéki területein élő párnás évelők. Közép- és Dél-Amerikában, Új-Zélandon és Ausztráliban őshonosak. A Nertera granadensis, magyar nevén korallbogyó régebbi elnevezése Nertera depressa. Angol neve pedig Coral Beadplant.

A korallbogyó nálunk egyéves szobanövényként tartható, időleges dísz, ha bogyói letermettek, nem érdemes megtartanunk a növényt. Elszánt kertészkedők átteleltethetik, hűvös, világos helyen vagy tavaszi magvetéssel új növényt nevelhetnek. A korallbogyó virágai június-júliusban nyílnak, aprók, zöldesfehérek (galéria: 1. kép). Ősszel érnek be apró csonthéjas terméseik, amelyek enyhén mérgezőek, ezért a kíváncsi gyerekektől és háziállatoktól tartsuk távol. Az alapfaj termései narancsszínűek, a kertészeti termesztésben fehér és krémszínű (sárga) fajtákat is kinemesítettek (galéria:2.-4. kép). A virágüzletekben már márciustól kapható a terméseivel díszítő korallbogyó, ezeket az egyedeket korábban virágoztatják. Nagyobb bogyójú fajta az ’Astrid’, sárga bogyójú fajta a ’Suzanne’. Lombja hasonlít a Soleirola-ra (régebbi nevén Helxine, galéria: 5. kép), így azzal könnyen összetéveszthető. A Nertera nigricarpa termései feketék. A holland kreativitás eredménye a különféle színekben pompázó Nertera, ezek azonban nem igazi termések, hanem hungarocell golyócskákat ragasztanak a növényekre (galéria: 6.-7. kép). A galéria 8. képén látható háromféle terméssel díszítő korallbogyó viszont teljesen igazi, vegyesen vetik a narancs, a sárga és a fehér terméseket hozó növények magvait.

A korallbogyó gondozása
Hazájában hűvös, párás helyeken élnek, mi is ehhez hasonló körülményeket biztosítsunk a számára. Félárnyékos helyen tartsuk, a tűző napot nem kedveli. Nyáron, védettebb helyen a szabadban is állhat. Jó vízelvezetésű talajt igényel, de soha ne száradjon ki, tartsuk állandóan nedvesen, csak alulról öntözzük. Nyáron, a növekedési időszakban, kéthetente tápoldatozhatjuk, alacsony nitrogén tartalmú tápoldattal. Ha túl meleg helyen neveljük, vagy sok nitrogént kap, a lombja erőteljesebben fejlődik és elnyomja a terméseket.

További Nertera fajok: N. assurgens, N. balfouriana, N. ciliata, N. cunninghamii, N. dichondrifolia, N. holmboei, N. yamashitae.

Képek forrása:
vezérkép: www.garten.cz, galéria: 1. kép: www.florachilena.cl, 2. kép: Török Benedek, 3. kép: www.socwall.com, 4. kép: www.plantayflor.blogspot.com, 5. kép: www.poljoinfo.com, 6. kép: www.lesjardinsdeprovence.fr, 7. kép: www.flowershopping.gr, 8. kép: www.vashsad.ua.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.