Főoldal » Kullancs ébred, szikra pattan…

Kullancs ébred, szikra pattan…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hétvégére berobban a tavasz hirtelen támadt meleggel, aki teheti, kiszabadul a természetbe. Két dologra is kell ügyelnünk: az egyikre egészségünk, a másikra a természet védelme érdekében.

Ha kirándulás, akkor kullancs. Kit jobban kit kevésbé “szeret”, engem egyenesen imád. Finom vérem lehet kullancs ízlés szerint. A hétvégére igen jó időt ígértek, magam is beterveztem egy kisebb túrát Szögligetre, és ugyan így számíthatok rá, nemcsak hóvirágokkal hanem eme kis állatkákkal is közelebbi ismeretségbe kerülhetek.

A kullancsidőszak március közepétől kezdődik, és szemben azzal, régebben csak olyan tisztásokon fordultak elő, ahol az erdei vadak is megfordultak, mára bármelyik közparkban beléjük lehet botlani. Házikedvencek meglepő gyakorisággal hurcolják haza ezeket az atkákkal rokonságban álló élősködőt.

A Minap.hu szerint a kullancsszezon sokáig, az első fagyok beálltáig tart, szívós állatok ezek, esős időszakon kívül  a szárazságot is jól viselik. 

A kullancs ömagábnam nem veszélyes, kivéve, ha fertőzött egyeddel vetődünk össze. Lyme-kórt, vírusos agyvelőgyulladást terjeszthetnek. A legfontosabb a megelőzés – megfelelő zárt ruházat., hazatérve önellenőrzés -, a riasztó krémek, spryk csak rövid ideig nyújtanak biztonságot. Akibe mégis kulancs mászik, leghatékonyabban csipesszel távolíthatja el, az állat kenőccsel való megfullasztása nem ajánlatos.

Vírusos agyvelőgyulladás elkerülésére megelőző oltással van lehetőség, én magam is rendszeresen beoltatom magam, mivel gyakran járom a természetet. Lyme-kórt antibiotikumokkal kezelnek. Honnét lehet felsimerni, valakit fertőzött kullancs csípett meg? A vírusos agyvelőgyulladás tünetei a csípés után 1-2 héttel jelentkeznek, első sorban idegrendszeri jellegűek, például fejfájással. A Lyme-kór bőrpírral jelentkezik a csípés helyén.

Én ugyan em tervezek tüzet gyújtani kirándulás közben, de másnak sem ajánlom a tűzgyújtási tilalom miatt. Még a tűzrakásra kijelölt helyeken sem megengedett! Ennek ellenére gyakran látom, települések határában buzgón gyújtogatják a bozótot, parlagon lévő földterületeket, pedig okulhatnának a Krasznahorkai vár példájából is…

Aki otthon a kertjében szeretné elégetni a hulladékot az önkormányzatnál érdeklődjön, mikorra van ennek kijelölt időszaka.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.