Főoldal » Lezajlott a XIII. Tatai Vadlúd Sokadalom

Lezajlott a XIII. Tatai Vadlúd Sokadalom

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hideg idő meghozta a vadlúdcsapatokat a tatai Öreg-tóra, harmincezer madár reggeli útnak indulásában és esti behúzásában gyönyörködhetnek a hétvégi Vadlúd Sokadalom látogatói – közölték a rendezvény szervezői

Reggelre 31 ezerre emelkedett a vadludak száma a tatai Öreg-tavon! Ahogy azt a megyei szakemberek remélték, a hideg idő meghozta a vadlúd tömegeket a területre. A vadludak az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek minden évben Tatára, hogy a telet itt töltsék. Majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyeik felé.

A tatai Öreg-tó jelentőségét tovább növeli, hogy a tömeget jelentő vadlúdfajok (a nagy lilik, a vetési lúd és kisebb mértékben a nyári lúd) mellett olyan világviszonylatban is veszélyeztetett fajok is itt telelnek, mint amilyen az idén rekordokat döntögető vörösnyakú lúd, vagy a kis lilik. 
A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált rendeznek a megyei természetvédők, ahol a fő látványosság a vadludak reggeli kihúzása, valamint esti behúzása. A két időpont között pedig számtalan színes programmal vár mindenkit a fesztivál.

A rendezvény idei díszvendége a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park bemutatkozása mellett számos az igazgatóság által működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatnak az érdeklődők.
Volt teleszkópos madármegfigyelés és madárgyűrűzés, játszóház, de a rendezvényre érkezett az Írottkő Natúrpark Roadshow is. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a roadshow keretében tanösvényt állít fel a rendezvényen, a tanösvényeket bemutató tábláknál pedig helyi termék-kóstoló, kézműves bemutató, természetes alapanyagú gyermekjátékok és kvíz várta az érdeklődőket.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/11/28/31000-foszereplo-a-tatai-vadlud-sokadalomhoz

Hivatalos honlap: http://www.vadludsokadalom.hu/ 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.