Főoldal » Madarakat érintő Nemzetközi Egyezmények

Madarakat érintő Nemzetközi Egyezmények

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A biodiverzitás nagymértékű előrehaladottsága fajok eltűnéséhez, élőhelyük megszűnéséhez vezet. Ennek oka nem csak a globális felmelegedéssel hozható összefüggésbe, melynél az élőhelyek elvesztésére, beszűkülésére gondolunk. Tudjuk, az illegális kereskedelem is nagy veszélyt jelent pláne fokozottan védett fajok esetében, mely lassan a drog kereskedelemmel vetekszik. Sok esetben nehéz tetten érni a csempészeket. További veszélyeztető tényezőnek számít az énekes madarak fogyasztása-vendéglátásban történő felhasználása (tálalása). Vannak olyan országok, melyek számára a madárvonulás ínyencségeket jelent az étlapon abban a periódusban (lásd olaszok). Ha minden bűncselekményt nem is tudunk feltárni vagy leleplezni, de az állat- és növényfajok védelme érdekében legalább azokat az előrelépéseket meg tudjuk tenni, ha csatlakozunk nemzetközi egyezményekhez. Ezekkel számos feladatok elvégzése jár, melyeket jelentenünk kell az Európai Unió, Részes Felek Konferenciája felé és bizonyos időközönként felül kell vizsgáltatni/megújítani. Jogi vonatkozását tekintve két pillére van: rendelet és irányelv.

Fontosabb egyezményeink, melyekhez csatlakoztunk:

Ramsari Egyezmény (1972): Nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyeiről
Hazai elérhetősége: http://www.ramsar.hu/link1.htm

Washingtoni vagy CITES Egyezmény (1973): Veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről
Célja, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére jussanak. A világméretű megállapodás közel 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza, illetve esetenként tiltja.
Hazai elérhetősége: http://www.cites.hu/

Berni Egyezmény (1979): A vadon élő élővilág és a természetes élőhelyek védelméről
Az Egyezmény alapvető célkitűzése a vadon élő állat- és növényfajok és élőhelyeik védelme, különös figyelemmel a veszélyeztetett fajokra (beleértve a vonuló fajokat is) és élőhelyekre, valamint ezek védelme érdekében az országok közötti együttműködés elősegítése.

Bonni Egyezmény (1979): Vándorló fajok védelméről
Az egyezmény – más nemzetközi egyezményekhez hasonlóan – függelékek segítségével működik. Az I. függelék a veszélyeztetett, ezáltal fokozott védelmet igénylő vándorló állatfajokat tartalmazza, míg a II. függelékben az ún. kedvezőtlen védelmi helyzetű fajok szerepelnek, melyek védelmére a vándorlás útvonalába eső országok közös megállapodásokat hivatottak kötni. Ilyenek a EUROBATS, az európai denevérfajok populációinak megőrzéséről szóló megállapodás és az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) – melyekhez Magyarország is csatlakozott.

Biodiverzitás vagy Riói Egyezmény (1992)
Hazai elérhetősége: http://biodiv.kvvm.hu/ , továbbá a 2011-es Eu soros elnökségen is számos hasznos előre léptést tett hazánk. Többek között aláírta hazánk a Nagoya Jegyzőkönyvet New Yorkba (www.eu2011.hu )

Countdown 2010: A biológiai sokféleség csökkenésének megállítása 2010-ig
Az Európai Unió államfői 2001-ben Göteborgban vállalták, hogy 2010-ig megállítják Európában az élővilág sokszínűségének csökkenését. A kitűzött cél elérésében 2006 májusában jelentős előrelépés történt, mivel a Bizottság e cél eléréséről egy közleményt és annak mellékleteként egy uniós cselekvési tervet adott ki. Ezt követően a Bizottság anyagát is alapul véve a Környezetvédelmi Tanács tavaly decemberben következtetéseket fogadott el “A biológiai sokféleség csökkenésének megállítása 2010-ig” címmel, amelyben fontos javaslatokat és konkrét intézkedéseket fogalmaz meg a tagállamok és a Bizottság számára.
Bővebben: http://www.countdown2010.org/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.