Főoldal » Madarat tolláról…

Madarat tolláról…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amy F. rovata (amyf.virtus.hu) Sok igazság van a cikkbe! Jó olvasást!


“Van néhány örök igazság, például az „aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet” vagy a „szem a lélek tükre”, de a valóságban ez sajnos nem ilyen egyszerű. Nem ítélkezhetünk ezek alapján és sajnos sokszor a megállapításaink félre is vezethetnek. Persze mindenkinek vannak berögzült ítélkezési szokásai. Nekem például a hang a gyengém…. Ha valakinek kellemes a hangja és a dialektusa , az nálam már igen erős piros pontnak számít.

Sokan első látásra felmérik, hogy az adott személy szimpatikus vagy épp ellenszenves-e, másoknak alaposabb ismeretekre van szükségük. Az is előfordulhat, hogy több év eltelte után derül csak fény egy adott élethelyzetben a kibékíthetetlen ellentétekre. Néha már a közös stílus is elég ahhoz, hogy két ember közös hullámhosszon legyen. Punk a punkkal, rokker a rokkerral barátkozik és tart fenn kapcsolatot. Időnként akadnak rendkívül extrém esetek amikor a rokker srácnak plázacica a párja, vagy a punk lány egy Dr Szöszi hasonmással ápol rendkívül szoros barátságot.

Nehéz lenne megállapítani, hogy vajon mi közös lehet bennük, de ékes példái annak, amikor valakit teljesen megmagyarázhatatlan ítélünk meg pozitívan illetve negatívan. Akárcsak a szerelemnél itt is meg kell lennie annak a bizonyos szikrának. Ha ez fellobban akkor mondhat bárki bármit, hajthatatlanok vagyunk és a végletekig kiállunk álláspontunk mellett. Talán ezért sem tartom jónak az első látásra ítélkezést, mégis sok ember ezt teszi. Ha negatív vélemény alakul ki rólad, akkor nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen kikerülni a skatulyából és elérni, hogy másképp ítéljenek meg. Ha teszel valami rosszat, a megbélyegzés örökké rajtad marad, ha viszont jót cselekszel, az hamar a feledés homályába merülhet akár egy apró hiba, vagy egy rossz szó által is.

Bennünk van az ösztön, hogy azt aki hibázik, vagy különbözik tőlünk származás, öltözködés, politikai nézet alapján egyből leírjuk magunkban. Meg kell találnunk az arany középutat a beszűkült látókör és a naivitás között, különben savanyú, megkeseredett emberekként végezzük majd akik senkiben sem bíznak, barátok és társak nélkül élik le életüket és magányosan halnak meg. “

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Madarat tolláról….

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lassan túl vagyunk az idei év első olyan extrém időjárással beharangozott hétvégéjén, amiben tulajdonképpen semmi különös nem volt. Legalábbis itt Baranyában a Keleti – Mecsekben nem volt. Február első hétvégéjén bizony esett a hó másfél napig, és előtte jó hideg is volt napokig, mintegy előkészítve a talajt a nagymennyiségű hó fogadására. Mert lesett közel félméternyi szép könnyű, sporthó. De volt víz, villany, telefon, internet és a mobilszolgáltatók is működtek. Jártak a helyi autóbuszok is (csőt csuklósok is), pedig nem takarították agyon a főutat. Persze a mellékutcákra már egyáltalán nem futotta a BIOKOM erejéből, nem is nagyon szokták mostanában. Mi is lapátra tekeredve, a szomszédsággal összefogva takarítjuk évek óta az utcánkat, ha közlekedni akarunk…. Más kérdés, ha komoly széllel jött volna az IDŐ, akkor mostanra hótorlaszok lennének mindenfelé, és a közlekedés is behalt volna, ahogy illik.

[token node title-raw]

Február lévén tél van, hó és hideg, ami tulajdonképpen nem is akkora baj. Kissé elszoktunk ettől mostanság, mert kellemes mediterrán tél jellege kezdett lenni a dolognak. (Közben Horvátország Adriáját is rendesen „megtréfálta” az időjárás, ami azért inkább ott extrém, mint itt nálunk).  A laza tél, mint tudjuk a globális felmelegedés következménye, évszakok elcsúszása, hiánya és összevisszasága formájában leginkább.  Mert adott egy évnyi idő, amiben régebben volt négy évszak, jól elhatárolhatóan egymástól. Most pedig ez nem így működik.

A változásokat persze követnie kell az embernek, ha már így előidézte. Követnie kellene gondolkodásmódban, hozzáállásban, a rövid és hosszú távú tervezésben, akár a környezetvédelemben, a természetvédelemben és a mezőgazdaságban is, ha van még ilyen egyáltalán. 

A természetvédelem egy jó példájáról olvastam ezt a cikket:   Vadkacsák lepték el a fürdőt

[token node title-raw]

Ez akár követendő dolog is lehetne, bár igen kíváncsi vagyok, hogy a 6-os főút mellett épült – átadás előtti, és télre vízzel már feltöltött kis bonyhádi élményfürdő medencéjébe, milyen vízimadarak költöztek be a télre?

De visszatérve az előző gondolathoz. Igen, természetesen van mezőgazdaság. Vannak gazdaságok, birtokok, ős – és kistermelők, kerttulajdonosok, hobbikertészek és szimplán csak udvarral és kerttel rendelkező családi házakban élő emberek. Ahol azért biztosan van pár gyümölcsfa is, amit aztán vagy komoly mennyiségű vegyszer kijuttatásával, permetezéssel mérgeznek. Vagy / esetleg mint ahogy én is már évek óta teszem. Egy kora tavaszi réz – kén kombinációs lemosó permetezést követően az időjárásra és a madarakra, hangyákra bízom a kezelést.

[token node title-raw]

A madarakat pedig a téli etetéssel lehet a legjobban a kertbe szoktatni. Látványnak elsőrangú a rengeteg különböző madárcsapat bandázása, és a hólapátolás mellett kellemes téli időtöltés az énekesmadarak etetése. Néhány gyümölcsfám van az udvarban. Fiatal fák ezek, alma, sárgabarack, cseresznye, valamint jó pár díszbokor, hamisciprusfal és fagyalsövény keríti a telkemet, ami remek költő és búvóhely a rigóknak, stigliceknek, cinkéknek és számos hasznos kis madárnak. Az elmúlt években a fentieken túl komoly zöldike, őszapó, meggyvágó, rozsdafarkú állomány látogatja a kihelyezett madáretetőteket. Az etetnivaló napraforgómag kilogrammja kb. 200 Ft, egy cinkegolyó pedig 40 – 50 Ft között kapható. A téli etetést pedig ezek a kis énekesmadarak az év többi részében garantáltan meghálálják, szinte észrevétlen jelenlétükkel…

[token node title-raw]

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.