Főoldal » Madárgyilkos kommunikációs tornyok

Madárgyilkos kommunikációs tornyok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem csak a kommunikációs tornyok okoznak kár a madarakban…

Évente mintegy 6,8 millió madár pusztul el a kommunikációs tornyokkal való ütközés következtében Kanadában és az Egyesült Államokban. A legnagyobb gyilkosok a tévé- és rádiótornyok, nem pedig a náluk kisebb mobiltelefon-adótornyok.

Amerikai kutatók számításaikat korábbi vizsgálatokra alapozták, amelyekben 38 torony körül mérték fel a madáráldozatok számát, ezeket az eredményeket terjesztették ki a két ország minden 60 méternél magasabb tornyára. A nagyobb tornyok olyan magasságokba is felérnek, ahol a vándormadarak repülnek, ezek közül is a legveszélyesebbek a folyamatos vörös fényt kibocsátók. Rossz időben a madarak a szokásosnál alacsonyabban repülnek, ráadásul éjszaka elveszíthetik tájékozódási pontként a csillagokat, ezért lehet ilyenkor csalóka számukra a folytonos fényforrás.
Előszeretettel köröznek a madarak a tornyok körül, és ha nagyobb építményről van szó, akkor kábelekbe, vezetékekbe ütközhetnek, de az is megesik, hogy egymásba repülnek az állatok. – idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál Travis Longcore-t, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatóját.
A tornyok magasságának főként a tápkábelek mennyisége miatt van jelentősége, a madarak 71 százaléka a legmagasabb (a létesítmények 1,9 százalékát képező) tornyoknál pusztul el. A legnagyobb gyilkosok a tévé- és rádiótornyok, nem pedig a náluk kisebb mobiltelefon-adótornyok. Könnyedén csökkenteni lehetne a jelzőfény túlságosan erős vonzását, ha folytonosan világító fényforrás helyett pislogó fényt használnának, ez akár 45 százalékkal is visszavetné a madárhalálok számát – írták a PLoS ONE című internetes tudományos folyóiratban a tanulmány szerzői.
Az ütközéses balesetek 95 százaléka az Észak-Amerika és Közép-, valamint Dél-Amerika között vándorló madárfajokat érinti, amelyek között több védett faj is van – tette hozzá Longcore.

Forrás: www.greenfo.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.