Főoldal » Madárgyűrűzés a Szelkó-tónál (beszámoló)

Madárgyűrűzés a Szelkó-tónál (beszámoló)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

.. Egy hét alatt 18 faj közel 300 egyedét sikerült meggyűrűznünk, s ha a friss gyűrűsként visszafogott példányokat is számba vesszük, akkor kb. 500 madarat szedtünk ki a hét során hálóinkból…

November közepén mozgalmas napok köszöntöttek a Szelkó-tó környékére. Amellett, hogy megkezdődött a tó ősszel esedékes lehalászása, egy héten át madárgyűrűzés folyt, a gyűrűzőtábornak én is résztvevője voltam.

Petrilla Attilla – az Emisszió Egyesület „apukája”- és felesége, Petrilláné Bartha Enikő korábban éveken át gyűrűztek a Szelkónál, egészen 2003-ig, s most kíváncsiak voltak arra, hogy mennyit változott a terület madárvilága az elmúlt 8 évben. Különösen hangsúlyossá tette ezt a kérdést az a tény, hogy az egykor háborítatlan terület mellett ma már autópálya halad el.

Az adatok pontos összehasonlíthatósága érdekében az idei gyűrűzés a korábbi évek kutatásainak körülményeit alapul véve, ugyanazokra a helyekre kihelyezett, ugyanakkora hálófelületekkel folyt.

Egy hét alatt 18 faj közel 300 egyedét sikerült meggyűrűznünk, s ha a friss gyűrűsként visszafogott példányokat is számba vesszük, akkor kb. 500 madarat szedtünk ki a hét során hálóinkból. Kékcinkéből és feketerigóból gyűrűztünk a legtöbbet. Képviseltették magukat legkisebb madaraink is, hiszen sárgafejű királykát, ökörszemet és őszapót is gyűrűztünk.  Néhány nem várt faj is hálónkba akadt, például – bár füzike csapataink már elvonultak – fogtunk csilp-csalp füzikét. Örömteli viszont, hogy már megérkeztek téli vendégeink, s így az E-misszió Egyesület folyóiratának névadója, a süvöltő is felkerülhetett fajlistánkra. Különlegesebb fajt is sikerült gyűrűznünk, ugyanis egy zsezse is beesett hálónkba, melyet Enikő eddigi munkája során csak kétszer fogott, mindkétszer, s immár harmadjára is a Szelkónál.

A gyűrűzés amellett, hogy kutatási célokat szolgált, az ismeretterjesztés jegyében is telt. A tábor nyilvános volt, s az odalátogató érdeklődők, családok, e-missziós önkéntesek és a tó lehalászásában szorgoskodó halászok részletes ismertetőt hallhattak a gyűrűzés jelentőségéről, eszközeiről, menetét pedig élőben figyelhették meg. A gyerekek különösen nagy érdeklődéssel, csillogó tekintettel sürögtek-forogtak Enikő körül. A meggyűrűzött madarak menetrendszerűen fényképezők kereszttüzébe kerültek és simogatásban részesültek, mielőtt szabadon engedtük őket.

A tábor összességében jó hangulatban telt és megnyugtató eredményeket hozott, melyek nem mutatnak jelentős változást a korábbi kutatások és az idei gyűrűzés adatai között. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az autópálya építése a tó közvetlen – madarak táplálékát és búvóhelyét biztosító – környékét szerencsére nem érintette.

Visszatérve a Szelkóhoz kilátogató e-missziós önkéntesekre, szeretnénk megköszönni segítő munkájukat, illetve köszönettel tartozunk a Szabolcs Halászati Kft-nek és a görögszállási Biztos Kezdet Gyermekháznak. Az ő segítő hozzáállásuknak köszönhetően kerülhetett megrendezésre a gyűrűzés.

Sallai Eszter cikke (www.e-misszio.hu)

A képeket készítette: Sallai Eszter és Tömöri László, még több található fenn az Egyesület honlapján!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.