Főoldal » Madártejek

Madártejek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A madártej biztosan sokunk kedvenc csemegéje, cikkem azonban nem az ínycsiklandó édességről szól. A madártejek vagy más néven sármák az Ornithogalum nemzetség fajainak képviselői.  A Hyacinthaceae (régebben Liliaceae) családba tartoznak és 100 fajuk közül néhány hazákban is honos. Hagymás növények, száraz területek lakói, Dél-Afrikában, Ázsiában, néhányuk a Földközi-tenger vidékén.
Virágaik általában fehér színűek és a lepellevelek külső oldalán zöld sáv található. A táblázatban (lásd a galériában) a Magyarországon honos fajokat soroltam fel és három olyan fajt, amellyel a kertészetekben is gyakran találkozhatunk, ez utóbbiak fagyérzékenyek, hagymát vagy cserepes virágzó növényt vásárolhatunk belőlük. A hazai fajok közül a kertekben az ernyős sárma terjedt el (1. kép).

Ornithogalum umbellatum – ernyős sárma, ernyős madártej
Az élővilág enciklopédiájában, ezt olvashatjuk: „Amit mi ernyős sármának nevezünk, az valójában egy rendkívül bonyolult taxonómiájú fajcsoport, melynek alakkörében számos genetikailag eltérő, de morfológiailag alig elkülöníthető taxont mutattak ki.” Vadon a száraz gyepekben találkozhatunk velük. Az ernyős sárma levelei keskenyek, lándzsásak, először a levelek bújnak ki tavasszal a földből. Virágai csoportosan nyílnak, sátorozó fürtben, csillag alakúak, a növény egy másik elnevezése, a „betlehemi csillag” is ezt tükrözi. Kertünk napos részén fejlődik a legszebben, de a félárnyékos helyet is elviseli. Jó vízelvezetésű talajt igényelnek. Ősszel vásároljuk meg a hagymákat is még a fagyok beállta előtt ültessük ki a kertbe.

A fagyérzékeny madártejek gondozása
A hagymát vagy a cserepes virágzóként vásárolt növényünket is csak a tavaszi fagyok elmúltával ültessük ki. Nevelhetjük a kertbe kiültetve vagy nagyobb cserépben. Nyár végén, ősszel fokozatosan csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, hagyjuk a növényt visszahúzódni, és még az őszi fagyok előtt szedjük fel a hagymákat, tisztítsuk meg és száraz, hűvös helyen pihentessük februárig. Február-márciusban ültessük friss földbe és öntözzük meg, hamarosan gyönyörködhetünk a fehér, sárga vagy narancsszínű csillagokban.

Ornithogalum arabicum – arab madártej (2. kép)
a Földközi-tenger keleti medencéjéből származik.
Általában tavasszal és nyár elején virágzik, nálam a kertben némelyik példány kicsit elkésve még szeptemberben is hozott egy-egy virágszárat. Virágai fehér színűek, csoportosan nyílnak, alulról felfelé folyamatosan. A virágzat inkább gömb alakú, a thyrsoides és a dubium fajok esetén megnyúltabb. Levelei széles lándzsa alakúak. Tartós vágott virág, szálas virágként egész évben kapható, cserepes virágzó növényként pedig tavasszal és nyár elején.

Ornithogalum x dubium – bujdosó madártej (3.-7. kép)
Dél-Afrikában honos.
Cserépbe ültetett, virágzó példányait már a tél végén, kora tavasszal megvásárolhatjuk, és egészen júniusig kapható. Tartsuk világos, hűvösebb helyen, így virágzása hosszú ideig eltart. Sárga, narancs, ritkábban fehér virágú fajtákat árusítanak.
narancsszínű fajták: ’Super Star’, ’Royal’, ’Magic Star’
sárga virágú fajták: ’Cape Star’, ’Gold Star’, Yellow Asa’

Ornithogalum thyrsoides – fokföldi madártej (8. kép)
Az O. dubium-hoz hasonlóan Dél-Afrikában él. Virágai fehér vagy halványsárga színűek.
Cserepes virágzó növényként októbertől-márciusig és nyáron kapható. Vágott virágként különböző fajtái egész évben kaphatóak.
fehér virágú fajták: ’Mount Fuji’, ’Mount Everest’, ’Snowflake’, ’Royal Grace’, ’White Star’
sárga virágú fajták: ’Namib Gold’

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.