Főoldal » Magyar fotó lett a nap csillagászati képe a NASA-nál (cikkajánló)

Magyar fotó lett a nap csillagászati képe a NASA-nál (cikkajánló)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Élesen rajzolódnak ki a Tejútrendszer sötét, fényelnyelő csillagközi felhői Éder Iván fényképén. A magyar fotós Tejútrendszer központi vidékéről készült felvételét nemrég a nap csillagászati képének választották a NASA-nál.

A NASA által üzemeltetett Astronomy Picture of the Day (APOD), azaz a nap csillagászati képe nevű honlap a leglátványosabb csillagászati felvételeket gyűjti egybe, gyakran űrszondás, illetve óriástávcsöves képeket kiválasztva. Ritkán hazai fotósok képei is bejutnak a felvételek közé, s így volt ez január 6-án, amikor Éder Iván asztrofotós képe lett a nap felvétele.

A kép a Tejútrendszer központi vidékének mintegy 30 fok átmérőjű területét mutatja a Sagittarius (Nyilas) és Scorpius (Skorpió) csillagképekben. A galaxis fősíkja, ahol a legtöbb poranyag csoportosul, bal fentről jobbra lefelé húzódik. Sok sűrű molekulafelhő található erre, amelyek elnyelik a távolabb lévő csillagok fényét, és ezért sötét alakzatokként mutatkoznak. A képen előforduló kisebb vöröses és rózsaszínes foltok forró csillagok által felhevített gázanyagot mutatnak.

4761_tejutrendszer3.jpg
További felvételek Éder Iván honlapján tekinthetők meg.

(forrás: Richpoi Hírek / szerző: origo.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.