Főoldal » Maria Sibylla Merian csodálatos természet rajzai

Maria Sibylla Merian csodálatos természet rajzai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma 366 éve, hogy Frankfurtban 1647. április 2-án megszületett Maria Sibylla Merian, a híres német természetkutató és tudományos illusztrátor. Aki nálunk Csapody Vera, az Merian a németeknél.

A korabeli tudósok többsége még azt az elméletet vallotta, hogy a rovarok a rothadó talajból bújnak ki spontán keletkezéssel. Merian ezzel ellentétben tanulmányozni kezdte, hogy hogyan alakul a hernyó pillangóvá.

Fiatalkoromat rovarok megfigyelésével töltöttem, először selyemhernyókkal foglalkoztam szülővárosomban, Frankfurtban. Rájöttem, hogy más hernyókból gyönyörű pillangók vagy molylepkék keletkeznek, és hogy ez a selyemhernyókkal is így van. Emiatt elkezdtem gyűjteni az összes hernyót, amit csak találtam, hogy lássam, hogy változnak át.” – (A Metamorphosis insectorum Surinamensium — Suriname rovarainak átváltozása előszavából)

Dokumentálta az átalakulásukat, a selyemgubókat és a táplálékul szolgáló növényeket is, mindezt a lehető legaprólékosabb módon nagyszerű rajztehetségének köszönhetően. Ebből készült aztán az 1679-ben kiadott „Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung” („A hernyó csodálatos átalakulása és különös virág-eledele”) első kötete.

Az előszóban arra kéri az olvasót, hogy „ne az én dicsőségemet keresse, egyedül Istenét, hogy dicsőíthesse őt, mint azt, aki ezeknek a legapróbb és legszerényebb hernyóknak is teremtője.” („Suche demnach hierinnen nicht meine sondern allein Gottes Ehre Ihn als einen Schöpfer auch dieser Kleinsten und geringsten Würmlein zu preisen.”)

Merian később a Dél-Amerikai holland gyarmatra, Suriname-ba költözött:

Hollandiában nagy csodálkozással vettem észre, milyen csodálatos állatok származnak a Kelet- és Nyugat-Indiákról. Szerencsém volt, hogy alkalmam nyílt megnézni Dr. Nicolaas Witsen, az amszterdami polgármester, a Kelet-Indiai Társaság igazgatójának értékes gyűjteményét, és Mr. Jonas Witsenét, Amszterdam titkáráét is. Emellett megtekinthettem Mr. Fredericus Ruysch orvosdoktor, az anatómia és botanika professzora, Mr. Livinus Vincent és több más személy gyűjteményét is. Ezekben a gyűjteményekben számtalan más rovart is láttam, de ha eredetük és szaporodásuk ismeretlen, fel kell tennünk a kérdést, hogy alakulnak át, kezdve a hernyóval, folytatva a selyemgubóval, és így tovább. Ez vezetett ahhoz, hogy megtegyem rég vágyott utamat Suriname-ba.” (A Metamorphosis insectorum Surinamensium előszavából)

Itt Merian két évig dolgozott, mely idő alatt több utazást és saját szervezésű sikeres expedíciót szervezett a gyarmat területén, leírva és lerajzolva a helyi flórát és faunát. Feljegyezte a növények neveit és hasznukat is. Innen 1701-ben malárai miatt visszaköltözött Hollandiába, ahol 1705-ben megjelent  „Metamorphosis Insectorum Surinamensium” című, a suriname-i rovarokról szóló könyvét.

Sajnos később 1715-ben agyvérzés miatt részben megbénult és két év múlva 1717. január 13-án hunyt el. Lánya, Dorothea jelentette meg posztumusz művét, az „Erucarum Ortus Alimentum et Paradoxa Metamorphosist”.

Merian munkássága hatalmas értékkel bír, 186 rovarfajt életciklusát írta le és megdöntötte a korabeli „a rovarok a földből keletkeznek” felfogást. Ő volt az első tudósok egyike, aki közvetlen közelről figyelte meg a rovarokat, és ezt ráadásul nőként tette, ami abban az időben végképp nem volt hétköznapi dolog.

A mai kor is elismeri munkáját, nem véletlen, hogy az ő arcképe díszítette az 500 márkást régen, iskolákat neveztek el róla, sőt, a 2005-ben vízre bocsájtott német kutatóhajó is az ő nevét kapta.

Munkája legyen példaértékű minden természetkutató számára.

Forrás: wikipedia

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.