Főoldal » Megavillámok

Megavillámok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2011. június 30-án az RTL-KLUB híradója szerint egy megavillám csapott be Budapesten az Óbudai Rendőrfőkapitányság épületébe:

http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/133615

A megavillámok multicellás (több zivatarfelhő van összeolvadva) zivatarokban fordulnak elő, feltehetőleg akkor, amikor a felhők különböző pontjaiból felhalmozódó hatalmas mennyiségű elektromos töltés kisül és egy vonalba (a villám vonalába) összefüggően koncentrálódva levezetődik a talajba. Egy ilyen megavillám hossza akár 50-100 km hosszú is lehet! 2007. augusztus 20-án 19 óra körül Pécelen a már távolodó vonalba rendezett zivatarfelhőzet üllőrendszerében hatalmas villám száguldott végig! A Youtube-on megtekinthető ‘Huge Lightning Storms 2008′ című videóm (http://www.youtube.com/watch?v=HncIBNgBhjg) 1. percében szereplő április 21-i viharban keletkező villámok többsége gyakorlatilag megavillám volt. 2008. június 8-án és 2008. június 30-án is kialakultak megavillámok. 2009. június 10-én késő este Pécel fölött átvonuló zivatarrendszerben is kialakult egy nagy energiájú villám, igaz, hangereje kicsit eltörpült az előző villámokéhoz képest.

Míg a normál villámok általában elágazóak, a főághoz képest a mellékágak jól látszódnak és sok van belőlük. Hangjuk közelükben aránylag éles, ám távolodva arányosan halkul. A megavillámok főága igen fényes, kevés, de igen erős mellékágaik van, hangjukban a távoli morajlásszerű hangok előtt és után egyaránt lehetnek éles durrogó, remegő hangok, amik feltételezhetően az energia koncentrálódási pontjain keletkeznek. Ezek a villámok több összeolvadt zivatarfelhők együttesében alakulnak ki és minél hosszabb, vagy nagyobb egy zivatarrendszer, annál hatalmasabbak lehetnek.

További részletek itt:

http://csengeri.wordpress.com/2011/07/02/csengeri-zoltan-villamfotos-tapasztalatai-megavillamok/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.