Főoldal » Melanizmus, azaz az albinizmus ellentéte

Melanizmus, azaz az albinizmus ellentéte

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A cím helytálló, ha a melanin mennyiségét nézzük. Mert míg albinizmusnál melaninhiányról beszélünk, a melanizmus épp annak ellenkezőjéről, azaz a melanin festékanyag felhalmozódásról.

Főleg emlősökre és hüllőkre jellemző, de a cikkhez tartozó képalbumban fekete kacsát is lelni.

Mi lehet az oka? A Wikipedia (a lusták lexikonja?) szerint a sötét változat kialakulását többnyire egy kromoszóma egyetlen génjének egy allélja kapcsolja be.

Középiskola tananyagból ismerős lehet az ipari melanizmus, amikor ipari tevékenység hatására változik meg az állatok színe.

“A klasszikus nagyipar és az azzal járó szennyezés (füst, korom) jelentősen átalakítja a környezetet, és ezzel megváltoztatja a túlélés optimális stratégiáját. A 19. század első felében Angliában figyeltek fel arra, hogy a szennyezett vidékeken egy gyakori éjjeli lepkefaj, a nyírfaaraszoló (szürke pettyesaraszoló, Biston betularia) egyedei között egyre több a sötét árnyalatú. A szennyezetlen területeken megmaradt a világos, szürkés példányok túlsúlya. A különösen szennyezett részeken (például Manchester környékén) a sötét változat aránya 1900-ra elérte a 98%-ot.”

Aki esetleg karcsúnak gondolná a magyar forrásokat, angol nyelven is vizsgálódhat a melanizmus háza táján:

Általában a melanizmusról

Miracle of leucism

A jelenség madaraknál

Industrial melanism

Szőrmentén a amelanizmusról is érdemes olvasni


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.