Főoldal » Mentatörténet

Mentatörténet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A menta fajok az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó évelő növények. Pontos fajszámuk nem ismert, mert néhány faj egymástól nehezen elkülöníthető és a természetben is előfordulnak hibridjeik. A menta választékban kertészeti hibridek és fajták is szép számmal megtalálhatóak.  Európában, Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában és Észak-Amerikában is elterjedtek.

A menták mindegyike gyógynövény, a mentatea segíti az emésztést, oldja a görcsöket. A két leismertebb faj a fodormenta és a borsos menta. Felhasználásuk a konyhában igen széleskörű, készíthetünk belőle teát forrón vagy jeges teaként is fogyaszthatjuk, limonádékat, koktélokat és gyümölcssalátákat ízesíthetünk mentalevelekkel, fagylaltok, sütemények, gyümölcslevesek, szószok, szirupok, krémtúrók, sült húsok fűszere is lehet. A fodormentát már kétezer évvel ezelőtt is ismerték, a borsosmentát pedig csak néhány száz éve termesztik. A koktélokat ízesítő marokkói és a mojito menta pár éve tűnt fel a magyar kertészetekben. A legújabb mentaválaszték különféle gyümölcsillatú és aromájú mentákat foglal magába. Ezek mindegyikét érdemes kipróbálnunk italaink és ételeink ízesítéséhez.

A menták gondozása egyszerű, fejlődésük gyors. Ha nincs kertünk, a teraszon, balkonon is kialakíthatunk egy kis mentakertet. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük a mentatöveket. Rendszeres öntözést igényelnek. Nyáron zölddugványozással vagy tőosztással könnyen szaporíthatóak. Tavasszal és nyáron folyamatosan szedhetjük a hajtásokat, amelyeket frissen és szárítva is felhasználhatunk. Télen visszahúzódnak, majd tavasszal újra kihajtanak, és gyors növekedésbe kezdenek.

Fodormenta, zöld menta – Mentha crispa
Szinonim elnevezése Mentha spicata var. crispa és Mentha aquatica var. crispa. Levelei hegyesek, fogazottak, rácosak és a fonákjuk szőrös. Nálunk vadon is előfordul, de főként termesztik (galéria: 1.kép).

Borsos menta, borsmenta – Mentha x piperita
Természetes előfordulása nem ismert, hibrid faj, a M. aquatica x M. spicata hibridje. Sok országban termesztik, igen elterjedt gyógynövény. Szára vöröses színű. Levelei oválisak, fogazottak. Alkoholos kivonata, külsőleg izomfájdalmakra használható (galéria: 2. kép).

Zöld menta – Mentha spicata
Franciaországban, Olaszországban őshonos menta faj.

Almaillatú menta – Mentha suaveolens
Szinonim elnevezése Mentha x rotundifolia. Levelei molyhosak, tojásdadok, a levelek széle csipkés. Erőteljes növekedésű faj, gyorsan terjed. Teaként citromfűvel keverve nagyon finom. Tarka levelű fajtája a ’Variegata’, fehér-tarka levelei vannak, ritkán hoz virágot. Az ananász mentához hasonlóan leveleivel díszítő évelő növény (galéria: 3. kép).

Ananász menta – Mentha x rotundifolia ‘Bowles’
Levelei tarkák, molyhosak, csipkés szélűek, dísznövényként is ültethetjük. Íze és illata édeskés, a mentaaroma gyengébben érződik rajta (galéria: 4. kép).

Banán menta – Mentha arvensis ’Banana’
Levelei szőrösek, tojásdadok. Elterülő, alacsony növekedésű fajta (galéria: 5. kép).

Gyömbérillatú menta – Mentha x gracilis ‘Ginger’, Mentha gentilis ’Variegata’
Levelei sárgán tarkázottak. Teája nyugtató hatású, hányinger és másnaposság ellen is hatásos (galéria: 6.-7. kép).

Csokoládé menta – Mentha x piperita ‘After Eight’
Levelei hosszúkásak, a szára vörösesbarna. Íze intenzív, kellemes csokoládé aromájú. Több fajtája is van (galéria. 8. kép).

Eperillatú menta
Levelei tojásdadok, kisméretűek, molyhosak (galéria: 9. kép).

Narancsmenta, bergamott menta – Mentha x piperita var. citrata
Levele és szára barnás árnyalatú. Enyhén narancsos, ízében a mentaaroma enyhe (galéria: 10. kép).

Vörös menta – Mentha x smithiana
Indákat fejleszt, ámpolnában is tartható. Levelei hosszúkásak, vöröses színűek.

Madarin menta
Levelei tojásdadok, nem szőrözöttek. A narancsmentához hasonló, de kevésbé karakteres ízű (galéria: 11. kép)

Marokkói menta – Mentha aquatica var. crispa ‘Marocco’
Levelei hosszúkásak, a szélük fűrészes. Erőteljes menta íze van, koktélokhoz kiváló (galéria: 12. kép).

Mojito menta – Mentha x villosa
Koktélokhoz szintén kiváló (galéria: 13. kép).

Magyarországon honos vagy meghonosodott menta fajok:

Vízi menta, balzsamka – Mentha aquatica
Levelei tojásdadok vagy hosszúkásak, a levelek széle fűrészes. A virágzat gömb alakú. Patakok mentén, mocsarakban, lápréteken él. Európában gyakori menta faj. Fényképek a vízi mentáról itt.

Lómenta – Mentha longifolia
Levelei hosszúak, keskeny lándzsa alakúak, vagy tojásdadok, a fonákjuk molyhos. A virágzata hosszú álfüzér. Patakok mentén fordul elő, kedveli a meszes, nitrogénben gazdag talajokat. Dél- és Közép-Európában gyakori faj. Magasra nő, elérheti a 70-120 cm-t is (galéria: 14. kép)

Mezei menta – Mentha arvensis
Levelei tojásdadok, a levélszél fűrészes. Lomblevélszerű murvalevelei is vannak, ezek hónaljában nyílnak a virágok, gömb alakú virágzatokba tömörülve. Virágai egész nyáron át nyílnak. Szántókon, legelőkön, nedves réteken él. Az Alföldön gyakori. Fényképek a mezei mentáról és alfajairól itt.

Csombormenta – Mentha pulegium
Levelei tojásdadok. Legelőkön, iszapos nedves területeken él, nálunk az Alföldön fordul elő, fényképek a csombormentáról itt.

Karintiai menta – Mentha x charintiaca
A M. arvensis x M. suaveolens hibridje.

Dalmát menta – Mentha x dalmatica
A M. arvensis x M. longifolia hibridje.

Berki menta – Mentha x dumetorum
A M. aquatica x M. longifolia hibridje.

Nemes menta – Mentha x gracilis
A M. arvensis x M. spicata hibridje.

Örvös menta – Mentha x verticillata
A M. arvensis x M. aquatica hibridje (galéria: 15. kép).

Felhasznált irodalom
Bertram Münker, Közép-Európa vadvirágai, 1998, Magyar Könyvklub. www.fuszerkert.hu.

A képek forrása
Vezérkép: www.housetohome.co.uk, galéria 1. és 8.-10. kép: www.safru.hu, 2. kép: www.essentialoilindia.com, 3. kép: www.fuszerkert.hu, 4. 5. és 11. kép: saját fotó, 6. kép: www.shop.schachtschneider-stauden.de, 7. kép: www.plantes-aromatiques.be, 12. kép: www.zauberstaude.de, 13. kép: www.flickrhivemind.net, 14. kép: www.pix.ie, 15. kép: www.plant-identification.co.uk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.