Főoldal » Mi is az a darázs? – A fadarazsak

Mi is az a darázs? – A fadarazsak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Erdei sétánk során feltűnően nagy, robosztus termetű, sárga-fekete testű, ijesztően hosszú fullánkú darazsat látunk egy fatörzsön ücsörögni. Féljünk tőle? Semmi okunk rá, a fullánkszerű nyúlvány valójában az állat tojócsöve (habár a valódi darazsaknál a fullánk a tojócsőből alakult ki, vagyis a hasonlóság cseppet sem véletlen), és a bőrünk helyett a fakérget szúrja át vele, hogy majdani lárvái számára biztosítsa a felnevelkedésükhöz szükséges táplálékot, mely a fa anyaga. A neve is: fadarázs.

A fadarazsak családja (Siricidae) a – bizonytalan rendszertani helyzetű – növényevő darazsak (Symphyta) alrendjébe tartozik, így ezek az állatok ülő potrohúak, nem rendelkeznek darázsderékkal. Erőteljes felépítésű rovarok, közéjük tartoznak a legnagyobb méretű hártyásszárnyúak, testhosszuk elérheti az öt centimétert (tojócső nélkül is). Hengeres potrohuk végén szarvszerű nyúlvány található, tehát a nőstény két függeléket is visel hátsó testtájékán. Nyugodtan megfoghatók, hiszen szúrásra akkor sem használják tojócsövüket az emberrel szemben. Fajtól függően lombhullató vagy fenyőerdőkben keresnek lehetőleg beteg vagy kidől fákat – de megteszi az egészséges is -, melyekbe tojócsövüket belefúrva bejuttathatják tojásaikat, egyetlen nőstény akár 1000 darabot is.

[token node title-raw]

Óriás fenyődarázs (Urocerus gigas). Forrás: http://www.biolib.cz/en/image/id127769/

[token node title-raw]

A nálunk honos sárgagyűrűs fadarázs (Tremex fusicornis) észak-amerikai rokona, a Tremex columba (“galamb fadarázs”) tojásrakás közben (kipreparálva…). Forrás: http://www.whatsthatbug.com/2010/08/28/pigeon-horntail-ovipositing-3/

Ezekben a – vak, csökevényes torlábbakal rendelkező, pohrohlábaknak híján lévő – lárvák könnyebben tudnak haladni és táplálkozni, amit azzal is megkönnyítenek, hogy az anya a tojásokkal együtt farontó gombát is juttat a megtámadott fába. A gomba által “előkorhasztott” faanyagot azután a darázslárva már könnyedén elfogyaszthatja. Többéves fejlődése után (az óriás fenyődarázsnál három év) járatában bábozódik be selyemfonalból és összerágott faanyagból készített kokonban. Az átalakulás után a kifejlett rovar kifúrja magát gazdanövényéből, majd elindul nektárt keresni.

[token node title-raw]

Kék fadarázs (Sirex juvencus) táplálkozás közben. Forrás: http://www.ecosociosystemes.fr/symphytes.html

A családnak négy neme fordul elő Európában, melyek mindegyike képviselteti magát Magyarországon is. Tartoznak közéjük fenyőn élősködő fajok, mint az óriás fenyődarázs (Urocerus gigas), a sötétcsápú fadarázs (Sirex noctilio), a fehérvállú fadarázs (Xeris spectrum) és a kék fadarázs (Sirex juvencus), valamint lombos fákban nevelkedő állatok, mint a sárgagyűrűs fadarázs (Tremex fusicornis) és a fekete fadarázs (Tremex magus).

[token node title-raw]

Fehérvállú fadarázs (Xeris spectrum). Forrás: http://www.bembix.de/gallery/symphyta-htm/xeris_spectrum_1.htm

[token node title-raw]

Sötétcsápú fadarázs (Sirex noctilio) nősténye. Forrás: http://aramel.free.fr/INSECTES14.shtml

[token node title-raw]

Illetve hímje: jórészt narancssárga potroha végén nincs tojócsöve. Forrás: http://www.lepidopteros.com/2011/11/sirex-noctilio/

Források:

Kurt Günther, Hans Joachim Hannemann, Fritz Hieke, Ebehard Königsmann, Hubert Schumann : Rovarok (Uránia Állatvilág)

George C. McGavin: Rovarok, pókok és más szárazföldi ízeltlábúak (Határozó kézikönyvek)

George C. McGavin: Rovarok és pókok (Határozó zsebkönyvek)

Dr. Helgard Reichholf-Riehm: Rovarok és pókszabásúak (Természetkalauz)

Tóth József: Erdészeti rovartan

http://en.wikipedia.org/wiki/Horntail

http://www.biolib.cz/en/taxonimage/id20258/?taxonid=16901&type=1

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.