Főoldal » Mi is az a darázs? – Bevezetés

Mi is az a darázs? – Bevezetés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha azt mondom, darázs, mindenki tudja, miről beszélek. Arról a sárga-fekete csíkos, társas életmódú, fullánkos kis “szörnyetegről”. És a valódi darazsakra elég jól illik is a leírás. Csakhogy a hártyásszárnyúak számos egyéb családját is darazsaknak hívjuk magyarul, miközben igencsak különböző életmódú, megjelenésű és rendszertani hovatartozású állatokat illetünk ezzel a névvel. Egy hártyásszárnyúak között tett kirándulással megnézhetjük, mik is ezek a lenyűgözően sokféle lények.

Nevezzék bár mások perverziónak elragadtatásomat, számomra a legszebb rovarok a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjének képviselői. Vékony üvegszárnyak, ragyogó színek, kecses és törékeny – vagy éppen erős és robosztus alkat: a természet műhelyének finoman kidolgozott műremekei. Legfőbb jellemzőjük két pár, páronként egymáshoz kapcsolt hártyás szárnyuk. Nemcsak szépek, hanem izgalmasak is, a legkülönbözőbb életmódú fajokkal találkozhatunk közöttük. Hiszen paraziták, növényevők, gombatermesztők, állattartók, magányosak és családokban élők egyaránt lehetnek. Csodálatos – még ha olykor ijesztő is – valamennyi, kedvenceim mégis a darazsak.

Melyek maguk is igen változatosak, nem is képeznek egységes csoportot. Magyarul szinte minden, sem a méhek, sem a hangyák közé nem sorolható hártyásszárnyút ezen a néven emlegetünk. Sőt, még olyan darázs is akad, amelyik valójában méh. Voltaképpen a darazsak azok a kifejlett állapotban szárnnyal mindig rendelkező hártyásszárnyúak, melyek nem elég zömökek és szőrösek ahhoz, hogy méheknek nevezzük őket. Továbbá nem fürkészek. Vagy néha mégis. Inkább nézzük meg közelebbről a rendet.

Egyszerű megközelítésben két alrendre osztható: növényevő darazsak (Symphyta), illetve fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita). Utóbbiak –  közéjük tartoznak a valódi darazsak mellett a méhek és a hangyák is –  megkülönböztető jegye az elkeskenyedő potroh, tehát a közismert darázsderék (peciolus). Vagyis ez a szűkület nem a tor és a potroh kapcsolódásánál látható, hanem a potroh első és második szelvénye között. A növényevő darazsak kevésbé nőies alkatú állatok, potrohuk végig széles, befűződés nélküli.

[token node title-raw]

A homoki hernyóölőn (Ammophila sabulosa) jól látszik a karcsú darázsderék. Forrás: http://www.insecte.org/forum/viewtopic.php?f=3&t=41403

[token node title-raw]

A Tenthredo scrophulariae egy levéldarázs faj. Bár feltűnően hasonlít egy valódi darázsra (a darázsderék hiánya azonban elárulja kilétét), fullánk híján teljesen ártalmatlan jószág. Forrás: http://www.bugsandweeds.co.uk/sawflies.html

Ez a felosztás azonban nem felel meg a modern rendszerezés kívánalmainak. A rend leszármazási kapcsolatainak vizsgálata ugyanis azt mutatta, hogy a darázsderék a törzsfán későn megjelent, leszármaztatott jelleg – ez könnyen belátható, ha arra gondolunk, hogy a többi rovarrendben nem fordul elő -, az ezzel rendelkező fajok mind visszavezethetők egy olyan közös ősre, melynek valamennyi utódja ebbe a csoportba tartozik. Tehát az alrend monofiletikus. Az alábbi ábra a hártyásszárnyúak törzsfáját mutatja be, látható, hogy az utolsó elágazás a fullánkosdarazsaké.

[token node title-raw]

A hártyásszárnyúak leszármazását ábrázoló törzsfa. A fekete négyzetek az adott tulajdonság megjelenését jelzik.

Azt is megfigyelhetjük, hogy a növényevő darazsakkal egészen más a helyzet. Ebbe a társaságba összegyűjtötték az összes nem darázsderekú, ősi jellegű (hiszen a többi rovarrend potroha is az övékre hasonlít) hártyásszárnyút, holott nekik nincs egy kizárólagosan hozzájuk rendelhető közös ősük, hanem folyamatosan ágaztak le a törzsfejlődés során. Utolsó közös felmenőjük őse valamennyi hártyásszárnyúnak. Az ilyen, a közös ős nem minden leszármazottját magába foglaló csoportot parafiletikusnak nevezzük. 

Legközelebb érkeznek a növényevő darazsak részletesebben…

Forrás:

http://susanne.schulmeister.com/Symphyta.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.