Főoldal » Mi mozgatja a mimózát?

Mi mozgatja a mimózát?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Akik ismerik a szemérmes mimózát (Mimosa pudica), biztosan elszórakoztak azzal, hogy megmozgatták a cserepét, megérintették, vagy megfújták a leveleit. Ennek hatására, a növény mintha megijedt volna összehúzódott, összecsukta levélkéit és lehajtotta levélnyeleit.
Ez a fajta mozgás a növényvilágban a szeizmonasztia jelensége. Nemcsak szilárd tárgyakkal való közvetlen érintés idézheti elő (mint a tigmonasztiát), hanem a szél, az esőcseppek, vagy a hirtelen hőfokváltozás is. Érdekessége, hogy ez a mozgás emberi szemmel is követhető jelenség.

A mimózának összetett levele van, kétszeresen szárnyalt. A levélgerinc két oldalán párosan erednek a levélkék. A gerinc ízesülése a levélnyélhez, a levélkék ízesülése a gerinchez és a levélnyél kapcsolódása a szárhoz sajátos szöveti felépítésű, ez teszi lehetővé a mozgásukat. Ez az úgynevezett levélcsukló ízület (pulvinus), a levélnyél és a szár közötti kapcsolat az elsődleges ízület, a levélgerinc ízesülése a levélnyélhez a másodlagos ízület, a levélkék és a gerinc közötti kapcsolat pedig a harmadlagos ízület. A száron és levélnyélen merev serteszőrők találhatóak. 

Ingerlés hatására megváltozik a parenchimasejtek turgor állapota. A parenchima szövet alsó oldalának sejtjeiben megnő a permeabilitás, ennek következtében a sejtek vizet és káliumot adnak le, a felső oldal sejtjei pedig ezt felveszik, így létrejön a levélnyél lefelé való elmozdulása. A pulvinus sejtjeiben a mozgás folyamán átrendeződik a citoszkeleton. A mozgás előtt hosszú és rövid aktin filamentumok egyaránt megfigyelhetőek a citoplazmában. A mozgás folyamán az aktin szálak megrövidülnek. (Az aktin citoszkeleton átrendeződésének van szerepe a sztómamozgásban is.)
A kálium mozgása a membránon keresztül nemcsak az ozmótikus potenciált, így közvetlenül a sejt turgorát befolyásolja, hanem töltéshordozóként a membránpotenciált is. A potenciálváltozás tovaterjed, az inger képes az egyik levélkepárról a másikra átadódni, így fokozatosan az összes levélkepár összecsukódik, a mozgás az egész növényre kiterjed. Az ingerületvezetés sebessége mérhető: 15mm/másodperc. Az inger a mimóza levélgerincén és levélnyelén az edénynyalábokban terjed. A refrakter állapot legalább 20 percig tart, ezután áll csak helyre újra az ingerelhetőség, terülnek ki a levélkék, a sejtek visszanyerik előző turgorállapotukat.

A mimózán megfigyelhető másik nasztiás mozgás, a niktinasztia jelensége. Napnyugtával a mimóza is aludni tér, levelei ugyanúgy összecsukódnak, a levélnyelek lehajlanak, mint a szeiszmonasztia következtében, ez azonban szemmel már nem követhető mozgás, sokkal lassabban jön létre.
A szemérmes mimóza gondozásáról és a mimóza nevet viselő többi növényfajról a Növényportrék blogomban írtam.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.