Főoldal » Miért tejvirág a hóvirág?

Miért tejvirág a hóvirág?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hóvirág (aki egyébként az amarillisszal áll rokonságban) latin neve Galanthus nivalis, amiből a galanthus elnevezés a régi göröktől ered, akik tejvirágnak hívták: a “gale” tejet, az “anthos” virágot jelent.

A “nivalis” kifejezést pedig sokszor területre alkalmazzák és az örök hó területét jelenti.

A hóvirágot hívják még néhol árvavirágnak, fehér tavaszikának, gergelynapi virágnak és van, ahol “gyócsé”-nak titulálják. A keresztény legenda szerint a Paradicsomból kiűzött emberpárt ő vígasztalta a látványával, így lett belőle a remény szimbóluma. Nomeg persze azért is, mert január-februári megjelenésével reményt kelt, hogy előbb-utóbb vége lesz a télnek, mert – ha ilyenkor minden állni is látszik – a természet azért él és virul. 

Régen a falusi emberek kisáták a hóvirág hagymáját és a teheneknek adták, hogy ezzel kerüljék el a boszorkányok tejelapasztó átkát. Tekintve, hogy e szép növény mérgező, így ez se tehénnek, se emberi fogyasztásra nem ajánlott…

A hóvirág hagymás évelő, üde talajú erdeink sokak által ismert és szeretett növénye. Fehér virágát három nagy öblös külső és három kisebb méretű belső lepellevél alkotja, ezeken zöld keresztcsík látható. Hagymája vékony héjú, így sokáig nem állhat szabadon, mert kiszárad. 

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) 2005. óta védett növényünk, eszmei értéke: 10 000 Ft

Több kertészeti változata ismert, így azért nem kell nélkülözni a kertből, balkonládából. A legismertebb és legkedveltebb változata a pompás hóvirág (Galanthus elwesii – hívják még török hóvirágnak is), mely még nagyobb virágokkal büszkélkedhet, mint kikeleti társa. (Galéria 1. kép)

A másik – a kedvencem – érdekes fajta a telt virágú hóvirág (G. Flore pleno). (Galéria 2. kép)

De – mint minden virág – a hóvirág is ott a legszebb és a legtartósabb, ahol kihajt. Ne vegyünk hóvirágcsokrot, hagyjuk a helyén és inkább fényképezzük le – például az Alcsúti Arborétumban a Hóvirág Ünnepen. (Galéria 3. kép)

Zelk Zoltán: Hóvirág

Jó, hogy látlak hóvirág,
megkérdezem Tőled,
mi hírt hoztál,
mit üzensz erdőnek, mezőnek?
Szedd a szárnyad szaporán,
vidd a hírt madárka,
útra kelt már a tavasz,
itt lesz nemsokára.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.