Főoldal » Napimádó

Napimádó

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

      Minden növény életében alapvető szerepet tölt be a fény. Az ehhez való alkalmazkodás részben a túlzott fénybesugárzások hatásának csökkentésében, részben a gyenge megvilágítás mind jobb fénykihasználásában, illetve a kedvező fényhelyzetre való törekvésben mutatkozik meg. Ugyanis fény hiányában csak a klorofillt nélkülöző baktériumok és gombák képesek megélni.

A napfény teljes kihasználását szabályozza a plazma és a kloroplasztisz is. A fotoperiodikus hatás felfogásának helye a levél, a válasz viszont a vegetációs csúcs reproduktív szervképzésében mutatkozik meg. Hogy ez pontosan mit jelent? Nem mást mint, a fénystádium idején a levélben valamilyen anyag vagy anyagcseretermék  felhalmozódik, amely a hajtás vegetációs csúcsába vándorol, s hatására ott alakulnak ki a virágkezdeményei.

Az alapok tisztázást követően most rá is térhetünk a növények térbeli elmozdulására. Itt megkülönböztetünk ún. passzív mozgásokat pl.: pollenszemcsék, spórák, magvak szállítódása, illetve aktív mozgást, ahol a döntő szerep jut a mozgás lebonyolításában a növényi szervezeteknek. Itt is elkülönítünk hely-és helyzetváltoztató mozgásokat. A vízi és a talajbeli szervezetek nagy része helyét képes megváltoztatni megfelelő berendezések (csillók, ostorok) segítségével. Azonban az aljzathoz rögzített növények helyzetváltoztató mozgásra képesek csupán. Az ilyesfajta mozgás inger hatására következik be, azaz minden külső behatás, amely alkalmas arra, hogy elindítsa a szervezetben az ingerületnek nevezett bonyolult reakcióláncolatot, melynek végeredménye ingerválaszban végződik. A válasz lehet mozgás, vagy egyéb szemmel nem lázható jelenség pl.: légzés fokozódása.

[token node title-raw]

1.kép

Egy újabb fogalom tisztázását követően már rá is térhetünk a cikk igazi indítatására, a napraforgók mozgására. Nos a helyhez kötött növények ingermozgásainak változatai a tropizmusok és a nasztiák. A tropizmusok esetében szoros kapcsolat van az ingeriránya és az elmozdulás között, a nasztiáknál viszont nincs kapcsolat.  A tropizmusnál aszerint, hogy a szerv az elmozdulás során az ingerforráshoz közeledik vagy attól távolodik, pozitív és negatív tropizmusról beszélünk.

A kiváltó inger jellege szerint a tropizmusokat tovább osztályozhatjuk foto-,geo-, kemo-stb. tropizmusokra. Ebben a cikkben a fototropizmust szeretném bemutatni.

A fototrópos mozgásokat a fény váltja ki. A hajtások jelentős része pozitív forotropizmust mutat vagyis a megvilágítás irányában görbül. Ez eredményezi azt, hogy a napraforgó virágai a legerősebb megvilágítás felé déli, délkeleti, délnyugati irányba forduljanak. Ez azonban a növény fiatal állapotában következik be, a virágzatok kifejlődése után a növény fototrópos görbületeket már nem végez.  Tehát a napraforgó tányérja és levelei a növény növekedési fázisában a Nap járását követik. A kifejlett növények azonban mindig keleti irányba néznek.  

Fontos maga a növény leírása is, azaz a Helianthus annuus egy észak-amerikai eredetű, egyéves gazdasági növény. Őszirózsafélék családjába tartozik, fészkes virágzatú, csöves virágai sárgásbarnák, sugárvirágai sárgák. Akár 1-3 méterre is megnövő, szíves vállú levelei a szárral együtt érdesek.

[token node title-raw]

2.kép

   E szép és látványos növény segít számunkra bebizonyítani milyen összetett élőlények is a növények.  A környezethez és az őket érő ingerekhez való alkalmazkodásuk páratlan. Érdemes hát, hogy más szemmel és nyitottabban is közeledjünk e hasznos gazdasági növényünk felé.

[token node title-raw]

3.kép

 

Forrás: Növényszervezettan és növényélettan – Dr. Haraszty Árpád

 

Képek:

http://www.oregonlive.com/hg/index.ssf/2009/03/how_to_keep_birds_fat_when_tim.html – vezérkép

http://www.fossilflowers.org/imgs/sv22/r/Asteraceae_Helianthus_annuus_3014.html   – 2.kép

http://www.biolib.cz/en/image/id1566/   – 1.kép

http://www.findfreegraphics.com/image/10555/Sunflower+Frame.htm -3.kép

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.