Főoldal » Napvirág, záporvirág és viharvirág

Napvirág, záporvirág és viharvirág

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tavasszal és nyár elején a kertészeti árudákban és a virágüzletekben gyakran találkozunk olyan vásárlókkal, akik napvirágot szeretnének venni, de mindannyian más-más fajra gondolnak. Nagyrészük valóban a napvirágot keresi, de a vásárlók kisebb hányada záporvirágot vagy viharvirágot szeretne. A magyar napvirág elnevezés hivatalosan az Osteospermum-okat illeti. De néha a Dimorphoteca és a Gazania fajokat is napvirágként említik egyes szerzők. Mindhárom nemzetség az Asteraceae (fészkesvirágzatúak) családba tartozik. Az Osteospermum-ok fehér, sárga, narancs, barack, rózsaszín, pink és lila színekben pompáznak, a közepük sárga vagy kék. A sárga virágú Osteospermum-ok nagyon hasonlítanak a Dimorphoteca-kra, ez utóbbiak azonban csak fehér, sárga, barack és narancsos színűek. A egynyári Gazania fajok pedig fehér, sárga, narancs és sárgáslila színű virágaikkal díszítenek.

Az Osteospermum nemzetség
Magyar elnevezése napvirág vagy cseppecskevirág. Örökzöld, fásodó évelők, a magyarországi viszonyok között azonban fagyérzékenyek, csak egynyáriként neveljük őket. Meleg, napos helyre ültessük és, jó vízelvezetésű talajt biztosítsunk a számukra. Nyáron hajtásdugványokkal szaporíthatjuk, de csak a virág nélküli hajtások gyökeresednek meg.
A szépséges cseppecskevirág latin elnevezése az Osteospermum barberiea, régebbi nevén Osteospermum jucundum vagy Dimorphoteca barberiea. Ennek a fajnak rózsaszín virágai vannak, és 30cm magasra nő meg. Az Osteospermum ecklonis magasabb növekedésű faj, elérheti a 45-50 cm-es magasságot is és fagytűrése jobb, mint az elsőként említett fajé. Előfordulhat, hogy az enyhébb teleket átvészeli, mint például a szintén egynyáriként tartott Senecio bicolor. A cseppecskevirágok egész nyáron át virágoznak. Galéria 1.-5. kép.
Egy érdekes kertészeti fajta az Osteospermum ’Whirligig’ (galéria 6. kép). A virágok közepe kék színű, a jellegzetes alakú szirmok fehérek.

A Gazania nemzetség
A napvirág elnevezés mellett gyakoribb és jellegzetesebb magyar neve, a záporvirág. Ez arra utal, hogy a virágok összecsukódásukkal jelzik a nyári záporok közeledtét. A Gazania fajok nem cserjés termetűek, nem fásodó szárúak, mint az Osteospermum-ok, hanem tőlevélrózsás növények.
A pompás záporvirág vagy tudományos nevén a Gazania rigens (régebbi nevén Gazania splendens) alapfajának élénk narancsszínű virágai vannak, a sugárvirágok alapja feketés, fehér pettyekkel díszített.
A záporvirágokat nálunk egynyáriként ültetik. Virágágyakban, sziklakertekben, és balkonládákban is egyaránt nevelhetőek. A nemesítők már létrehoztak olyan fajtákat, amelyek virágai nem csukódnak be, ha borússá válik az idő.
További, dísznövényként is tartott záporvirág fajok: Gazania pectinata syn. Gazania pinnata, magyar nevén szárnyalt záporvirág. Ez egy szőnyegképző egynyári virág, mindössze 15cm magasra nő meg, jó szegélynövény. Virágai narancspirosak, közepén fekete gyűrűs. Levelei szőrösek, kékesszürkék.
Az egyfészkű záporvirág, latin nevén a Gazania uniflora syn. Gazania rigens var. uniflora virágai sárgák vagy narancssárgák, néha a közepükön fehér folt található. Levelei zöldek, a levelek fonáka ezüstös.
A Gazania fajok a galéria 7.-10. képein láthatóak.

A Dimorphoteca nemzetség
Magyar elnevezései: viharvirág, afrikai százszorszép. Legközelebbi rokona a Calendula (körömvirág). A viharvirágoknak hat fajuk a Fokföldön él, hibridjeik egynyári dísznövények. A záporvirágokhoz hasonlóan virágaik borús időben összecsukónak, napon kinyílnak.
Dísznövényként a Dimorphoteca pluvialis, fehér viharvirág és a Dimorphoteca sinuata syn. Dimorphoteca aurantiaca, afrikai aranyvirág vagy fokföldi-körömvirág terjedt el. A viharvirágok a galéria 11.-12. képein láthatóak.

Időjós fészekvirágzatok
Több nemzetségben találkozhatunk a fentebb leírt jelenséggel (először 1831-ben írtak erről), amikor a borús, esős idő közeledtével a virágok becsukódnak. Ilyenkor a növény a bibét és a porzót védi az esőtől. Időjós növényfajok: Crepis (zörgőfű fajok), Tragopogon (bakszakáll), Taraxacum officinale (pongyola pitypang), Tussilago farfara (matilapu), Calendula officinalis (körömvirág), Bellis perennis (százszorszép), és az említett Gazania, Dimorphoteca, Osteospermum fajok.

A képek forrása: galéria 4. kép: www.das-naturforum.eu, 11. kép: www.fichas.infojardin.com, 12. kép: www.growingwithsuttons.diy.com. A többi saját fotó.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.