Főoldal » Nárciszok

Nárciszok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A nárciszok az Amaryllidaceae családba tartozó hagymás növények. A Narcissus, név a görög mitológiából jól ismert. Vadon az Alpok déli-részétől Nyugat-Ázsiáig terjedtek el, nedves és hegyi réteken élnek. Magyarországon egy őshonos, védett alfaj él, a Narcissus poeticus ssp. radiiflorus, magyar nevén csillagos nárcisz. A Dunántúl déli és nyugati részén él, április-májusban nyílik, a lepellevelei fehérek, a mellékpárta sárgás, narancsszínű szegéllyel. A Narcissus poeticus nálunk nem őshonos, de elvadult állományaival találkozhatunk, virága a csillagos nárciszhoz hasonló (1. kép).

A nárciszok virágfelépítése jellegzetes, lepellevelekből és mellékpártából áll, ez utóbbi a nárcisz csupra, amelynek színe és mérete fajra jellemző sajátság. A lepellevelek színe fehér vagy sárga, a csupor színe fehér, krém, sárga, barack színű és narancsos lehet. A nárcisz hagymája mérgező, régen gyógynövényként alkalmazták, a bénító hatású narcisszin tartalma miatt. Fiókhagymákkal szaporodik (2. kép), 3-4 évente virágzás után 4-6 héttel szedjük fel a hagymákat és osszuk szét, majd az ősz folyamán újra ültessük el. Toktermése van, az vad fajok a frissen érett magvakkal is szaporíthatók.
A nárciszok nemesítése főként Angliában és Hollandiában történt. A kertészeti fajták között duplavirágúak is vannak. Hagyma formájában (ősszel), vágott virágként és cserepes hajtatott növényként vásárolhatunk nárciszokat. A vágott nárciszok szárából kissé ragadós nyálka ürül a vágás helyén, emiatt ne tartsuk más virágokkal egy vázában. A vázatartóssága növelhető, ha kevés vízben tartjuk, a vizet naponta cseréljük és a vágási felületet kicsit megégetjük. Néhány virágüzletben a nárcisz csokor mellé speciális tartósító sót is adnak.

A hajtatott cserepes nárciszok már decemberben megjelennek a piacon, legkorábban a ’Tete a Tete’, amely egy sárga, kisvirágú fajtája a N. cyclamineus-nak (3. kép). További kisvirágú fajok és fajták, amelyek nálunk is gyakran kaphatóak cserepes növényként: N. tazetta’, N. tazetta ’Ziva’, N. ’Bridal Crown’ (4. kép), N. ’Paper White’ (5. kép). Ha a tél folyamán vásárolunk virágzó cserepes nárciszokat, elvirágzás után ne dobjuk ki a hagymákat, ha a fagyok elmúltával kiültetjük a kertbe, a következő tavasszal kihajtanak és virágozni fognak (6. kép).
A vágott virágként árusított fajták legtöbbje sárga, nagyvirágú: ’Carlton’, ’Dick Wilden’ (telt virágú), ’Dutch Master’, ’Golden Dukaat’, ’Golden Harvest’, ’Grand Soleil d’Or’ (sárga, kisvirágú), ’Ice Follies’ (a lepel fehér, a csupor sárga), ’Johan Strauss’ (a lepel fahér, a csupor narancs), ’Tahiti’ (dupla virágú), ’Ziva’ (fehér, kisvirágú). Teljesen bimbós, „ceruza” állapotban szedik le a nárciszokat, a bimbókat még zárt burok fedi (7. kép).

A kertészeti termesztésben a virág típusa és mérete alapján több csoportba sorolják a nárciszokat (8.-14. kép):
-tölcséres nárciszok: a virágok nagyok, a melléklepel legalább olyan hosszú, mint a lepellevelek. Tavasszal virágoznak.
-nagy csészéjűek: a melléklepel rövidebb, mint a lepellevelek, tavasszal és nyár elején virágoznak.
-kis csészéjűek: a melléklepel itt is rövidebb, mint a lepellevelek, kisebb, mint a nagy csészéjűek csoportjában. Tavasszal és a nyár elején virágoznak.
-telt nárciszok: a melléklepel helyett sziromszerű képleteik fejlődnek. A virágok csoportosan is fejlődhetnek, ezek a kisvirágú telt nárciszok illatosak. Tavasz végén, nyár elején virágoznak. Fajták: ’Bridal Crown’
-Triandrus-típus: a Narcissus triandrus fajtái, bókoló virágaik csoportosan nyílnak.
-Cyclamineus-típus: a lepellevelek keskenyek és visszahajlanak, tavasszal virágoznak.
-Jonquilla-típus: illatosak, a lepellevelek szélesek, laposak. Tavasszal virágoznak.
-Tazetta-típus: több virág nyílik egy virágszáron, a virágok illatosak. Kevésbé fagytűrőek, ősztől tavasz közepéig virágoznak.
-Poeticus-típus: a lepellevelek fehérek, tavasz végén, kora nyáron virágoznak.
-vad fajok: fajlistát lásd a mellékletben
-hasadt csészéjű nárciszok: a melléklepel hasított, fodros is lehet. Tavasszal virágoznak.
-vegyes: hibridek átmeneti virágformákkal, ősszel virágzó fajták is vannak ebben a csoportban, ez utóbbiak kevésbé bírják a hideg, fagyos teleket.

Sok fajtát a Narcissus pseudonarcissus-ból nemesítettek, ez a klasszikus sárga nárcisz. A kertben márciusban virágzik, elvadulhat. A Narcissus jonquilla virágjából Dél-Franciaországban olajat préselnek.
A nárcisz fajok és fajták összefoglaló táblázata a csatolt mellékletben található.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.