Főoldal » Nem sikerült lelőni, így megmérgezték a parlagi sast

Nem sikerült lelőni, így megmérgezték a parlagi sast

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Különös madármérgezési esethez riasztották január közepén az MME-t és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot (BNPI). Egy sportvadász Heves megyei terepbejárása közben egy szlovák gyűrűt viselő, hat éves parlagi sas tetemét fedezte fel, röviddel később a madár elpusztult párja is előkerült. Az állatorvosi és toxikológiai vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy mindkét madár szándékos mérgezés áldozatává vált.

Sajnálatos módon az is kiderült, hogy a gyűrűs sas tetemében hat sörétszem is volt, amelyet egy hónapokkal vagy évekkel korábban elszenvedett és túlélt lövés okozott! A most megkerült két sassal már 50-re emelkedett az elmúlt hat évben megmérgezett parlagik száma. Ez az eset jól példázza, hogy hazánk vadvilágának pusztítása milyen súlyos és összetett probléma. Az elmúlt 15 évben több mint 1.000 védett és fokozottan védett madár esett bizonyítottan illegális mérgezés áldozatául, és a meg nem talált áldozatok száma ennek többszöröse lehet! A világviszonylatban veszélyeztetett parlagi sas európai uniós állományának mintegy kétharmada – 140 pár – hazánkban él, ezért nagy a felelősségünk a faj megőrzésében.

Nem véletlen, hogy 2012. január 1-től elindult hazánkban az Európai Unió LIFE alapjának támogatásával a ragadozómadarak (kiemelten a parlagi sasok) mérgezése ellen indított társadalmi szemléletformáló program, melyet az MME koordinál, s melynek hivatalos elindításáról a közeljövőben tájékoztatjuk olvasóinkat. A természetkárosítás ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI, a magyar FBI) megkezdte a nyomozást, amit munkatársaink is segítenek.

Forrás: www.mme.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.