Főoldal » Nemzetközi műhelytalálkozó – téma: sasmérgezések

Nemzetközi műhelytalálkozó – téma: sasmérgezések

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nemzetközi felháborodás a magyarországi sasmérgezések miatt

Horváth Márton, Szenczi Péter cikke olvasható:

“A hétvégén zajlott le hét ország részvételével a ragadozómadarak illegális pusztítása ellen rendezett Kárpát-medencei műhelytalálkozó, amely során egyértelművé vált, hogy a probléma ugyan minden környező országban jelen van, de sajnálatos módon a hazánkban elpusztított madarak száma nagyságrenddel felülmúlja az összes környező országot. Csak az utóbbi egy hétben három ilyen eset is történt.

A nemzetközi műhelytalálkozót (www.mtbk.hu/mtbk08/) a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciasorozat (www.mtbk.hu) 8. rendezvényeként a Magyar Biológiai Társaság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Society for Conservation Biology Európai Szekciója rendezte meg február 22-én a bükki Felsőtárkányban. A találkozót követően (2013. február 23-án) azzal azonos helyszínen szintén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Ragadozómadár-védelmi Tanács Sólyomcsalogató elnevezésű éves ragadozómadár-védelmi konferenciája. A kétnapos rendezvényen hét ország 104 szakembere vett részt.

A Műhelytalálkozó célja volt, hogy az egyre gyakoribb illegális madárpusztítás elleni hatékony megelőzés és védekezés lehetőségeit megvitassa, és egyben a Kárpát-medence és Európa országai közti tapasztalatcserét elősegítse. A találkozón a résztvevők megvitatták a Mérgezésellenes Akciótervet, amely reményeik szerint a közeljövőben már jóval hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a madarak védelmében.

A konferencián magyar mellett szlovák, osztrák, cseh, szerb, román valamint skót szakemberek számoltak be az országaikban előforduló ragadozó madarakkal szembeni bűncselekményekről, valamint a visszaszorításukra tett kísérletekről. Kiderült, hogy az elmúlt évtizedben, Ausztriában mintegy 40, Csehországban 24, Szlovákiában 22, Szerbiában 18, Romániában pedig 2 sas esett bizonyítottan illegális pusztítás áldozatául, azonban a hazai adatok mindenkit sokkoltak. Az MME nyilvántartása szerint 2000 óta 176 sas esett mérgezés, lelövés vagy fészekpusztítás áldozatául! Ráadásul szomorú aktualitást adott a rendezvénynek, hogy a konferenciát követő három napban három újabb eset is napvilágra került! 

Február 24-én vadászok találtak meg egy mérgezett és ráadásul söréttel is meglőtt parlagi sast. A gyors segítségnyújtásnak köszönhetően ez a példány életben maradt, jelenleg a Fővárosi Állat és Növénykertben ápolják. Amennyiben sikerült visszaengedni a természetbe a tervek szerint műholdas jeladóval fogják ellátni, hogy nyomon követhető legyen a további sorsa.

Február 25-én egy parlagisas-fészket pusztítottak el szándékosan, február 26-án pedig egy parlagi sas, három egerészölyv és egy róka mérgezett tetemét találták meg az MME, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Nemzeti Nyomozóiroda szakemberei. Ez utóbbi eset felderítésénél Ian Thomson, a Királyi Madárvédelmi Egyesület (RSPB) skóciai nyomozócsoportjának vezetője is részt vett, aki a konferencia nyitóelőadását tartotta.

„Rendkívül elszomorít, hogy Magyarországon milyen elképesztő mértékben pusztítják ezeket a csodás madarakat” – mondja Ian Thomson, a mérgezésellenes harc egyik legelismertebb európai szakértője. „Skóciában hatalmas erőfeszítéssel próbáljuk meg visszaszorítani a ragadozómadarak pusztítását, de Magyarországon és a környező országokban talán még ennél is többre lesz szükség, amelyben többek között az RSPB is segíteni fogja tapasztalataival a magyar szakembereket.”

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálásával 2012-ben indult Helicon LIFE+ program partnerei között szerepel a Nemzeti Nyomozóiroda, AMagyar Vadászkamara, A Vidékfejlesztési Minisztérium, A Hortobágyi Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, A Körös-Maros Nemzeti Park, A Budapesti és aJászberényi Állatkert valamint a Természetfilm.hu filmműhely.”

Forrás: www.mme.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.