Főoldal » Novemberi kopasz ágakon…

Novemberi kopasz ágakon…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A minap a Nyugat-Mecsekben jártam és egy furcsa fát láttam (ezt itt a vezérképen). Igen, az volt rajta a legfurcsább, hogy levél már nincs rajta, csak a zöld golyószerű termései. Aztán közelebb mentem a fához, a feketedió fához.

A fekete dió (Juglans nigra) a diófafélék családjának dió nemzetségébe tartozó növényfaj. Észak-Amerika keleti részén, főként folyók mentén közönséges faj, másutt széles körben termesztik. Termése a dióhoz hasonlóan ehető, bár érdekes, kissé kesernyés ízű. A belső része kisebb, héja jóval keményebb, így elsősorban nem termése, hanem értékes faanyaga miatt termesztik.

[token node title-raw]

A fekete dió Észak-Amerikában őshonos, és régi indián törzsek tápláléka volt. A cherokee indiánok nyelvén a fekete dió: Se-Di.  Az amerikai Nagy-Tavak vidékén végzett ásatásokból kiderült, hogy a fekete diót már 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották, ősszel összegyűjtve a cherokeek fontos téli élelemforrása volt. A dióbelet megették, valamint igen kedvelt italt is készítettek belőle.  Gyógynövényként való használata Amerika – és a feketedió – felfedezése előtti időre nyúlik vissza. Az ősi indián törzsek, és a korai európai telepesek is – szinte az egész fát felhasználták. Az európai telepesek az indiánoktól vették át a fekete dió felhasználását. Az indiánok porrá törték a fekete dió kérgét, ezt alkalmaztak gombás bőrfertőzések és bélférgességek  gyógyítására. Fogfájás esetén a fekete dió kérgét rágcsálták. A kéregnek enyhe hashajtó hatása is van. Kopáncsa pedig sok C-vitamint tartalmaz. Még az amerikai polgárháború idején is általánosan használt gyógyszer volt.

[token node title-raw]

Ma is alkalmazzák az emésztőrendszer karbantartására.  A fekete dió kérge ugyanúgy alkalmas a székrekedés mint a hasmenés kezelésére.

A fekete dió hatóanyagai stimulálják a bélműködést, ezért akinek komolyabb emésztőrendszeri betegsége van, orvos megkérdezése nélkül ne szedje mértéken felül a feketedió-kivonatot.

felhasznált anyag: http://www.balintcseppek.hu/gyogynoveny-lexikon/feketedio-juglans-nigra/42/6

fotók: saját képek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.