Főoldal » Nyár végi csemegék

Nyár végi csemegék

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A nyári hónapokban rengeteg zöldség és gyümölcs termését szüretelhetjük, néhányat fényképeken is megörökítettem a nyár folyamán, ezekből készítettem egy összeállítást itt a florafotóban, pár soros kis összefoglalókkal. Kedvcsináló a kertészkedéshez, mert a saját termés betakarítása mindig egy különleges élmény.

Görögdinnye – Citrullus lanatus, Familia: Cucurbitaceae

Hosszú, földön kúszó szárai és levelei között fedezhetjük fel augusztusban az érett dinnyéket. A termés gömbölyded vagy hosszúkás lehet, a terméshéj színe sötétzöld vagy zölden csíkozott. Virágai halvány sárgák és egyesével nyílnak a levélhónaljakban. Afrika trópusi és szubtrópusi területeiről érkezett hozzánk. Vízben és cukorban gazdag nyári eledel. Galéria: 1. kép, terméshús.

Paprika – Capsicum annuum, Familia: Solanaceae

A paprikának rengeteg fatáját termesztik, szerte a világban. A felfújt bogyótermések édes ízűek vagy az enyhén csípőstől a rettentő csípősig terjed a skála. Ezt az A- és C-vitaminban gazdag termést fogyasztjuk. Őshazája Közép-Amerika. Ha termeszteni szeretnénk a kertünkben, a legfontosabb számára a napfény, a sok tápanyag és a rendszeres öntözés. Maximum 1,5 méter magasra nőnek meg a paprika bokrok. Galéria: 2.-3. kép, termés.

Paradicsom – Lycopersicon esculentum, Familia: Solanaceae

Február végén, március elején ültessük el a magvakat cserepekbe, majd a palántákat májusban ültessük ki a végleges helyükre. A paradicsom ha elég fényt és fizet kap, bőségesen terem. Az egyik legkönnyebben nevelhető zöldségnövény, így a kezdő konyhakertészeknek is tökéletes. Ha nem akar valaki a magvetéssel bajlódni, kész palántákat is lehet vásárolni. Balkonkertekben egyre népszerűbb az apró piros és sárga terméshúsú koktélparadicsom. Galéria: 4.-6. kép, virág, éretlen és érett termés.

Szeder fajok – Rubus sp., Familia: Rosaceae

A szeder nálunk is őshonos cserje, a fajok elkülönítése nem túl egyszerű. Erdőszéleken, írtásokon, ártereken találkozhatunk áthatolhatatlan szedersövényekkel. A kertészetekben már tüskétlen szeder fajták is kaphatóak. A szedret támaszték mellett kell nevelni és a szép, lédús termések érdekében nyáron öntözést kíván. Galéria: 7.-8. kép, éretlen és érett termések.

Szőlő – Vitis vinifera, Familia: Vitaceae

A szőlőfajták választéka ma már igen nagy, érdemes több tövet is ültetni a kertbe, a csemege és borszőlőfajtákból. Nagyobb dézsákban még a balkonon is nevelhető. Aránylag sok munkát igényel a többi gyümölcshöz képest, de megéri a fáradozást. Vezérkép és galéria: 9.-10. kép, virág és termés.

Füge – Ficus carica, Familia: Moraceae

Az egyik legízletesebb gyümölcs a nyár végi és ősz eleji napokban. Nemcsak nyersen fogyasztható, hanem aszalva, vagy lekvárnak is eltehetjük, hogy az év hátralévő részében felidézze a nyár végi napokat. Magas cukortartalmú, laktató gyümölcs. Legérdekesebb lakói az apró fügedarazsak, akik a virágok beporzásában segítenek. Meleg, napos kertek növénye, előfordulhat, hogy hidegebb teleken visszafagynak a hajtásai. Galéria: 11.-13. kép, levelek, éretlen termés.

Kovászolni való uborka – Cucumis sativus, Familia: Cucurbitaceae

A nyár egyik jellegzetes íze a kovászos uborka, de persze nyersen is fogyasztható. Az uborkáknak, a többi tökféléhez hasonlóan kabaktermésük van. Hosszú indáikon hozzák sárga virágaikat, támaszték mellett kell nevelni. Sajnos érzékenyek a lisztharmatra, erre figyelnünk kell, az uborkák nevelése során. Galéria: 14. kép, termés.

Csemege kukorica – Zea mays, Familia: Poaceae

Az augusztusi kerti partik egyik finom étele a roston sütött zsenge kukoricacső. A kukoricának nagyon sok fajtáját termesztik, a takarmányoktól kezdve, a pattogatott kukoricáig. Vannak díszkukoricák is, különféle színes szemekkel, ezek az őszi dekorációkban nagyon szépen mutatnak, a dísztökökkel (Cucurbita pepo) együtt. A kukoricacsuhéból pedig kézműveskedhetünk kedvünkre. Galéria: 15.-16. kép, kukoricacső.

Nemes körte – Pyrus communis, Familia: Rosaceae

A kerti vagy nemes körte Pyrus domestica néven is ismert. Sok ízletes és más-más időben érő kertészeti fajtája van. Így nyár közepétől, tél végéig ehetjük ezt az ízletes és tápláló gyümölcsöt. A vadkörte, a híres vackor (Pyrus pyraster) is ehető, ízletes befőtt készíthető belőle. A körte legközelebbi rokonai az alma és a birs. Galéria: 17. kép, érett termés.

Cukkini – Cucurbita pepo, Familia: Cucurbitaceae

A cukkini az uborkához és a dinnyékhez hasonlóan szintén egy ehető kabaktermés. A fiatal termések magvai még alig felfedezhetőek, és a terméshéj is zsenge, így mindenestül ehető. A cukkini gasztronómia ma már igen változatos. Termesztése könnyű, májusban már helybe is vethető, 2-3 magot kell egy fészekbe elültetni. A melegebb nyári napokon meghálálja az öntözést. Galéria: 18.-20. kép, virágbimbó, termés és a termés belseje.

Szilva – Prunus domestica, Familia: Rosaceae

Az egyik legkönnyebben termeszthető gyümölcsfajunk. Ízletes húsú, aranysárga csonthéjas termései nyersen a legfinomabbak, de aszalva és szilvalekvárként (cukor nélkül) egész télen felidézik az őszi napfényes délutánokat. Egy-két szilvafát minden kertbe érdemes ültetni. A szilvafák metszést nem igényelnek és a növényvédelmük is egyszerű. Előfordulhat azonban, hogy egy bő termésű évet egy gyengébb követ. Galéria: 21. kép, érett termés.

Cékla – Beta vulgaris, Familia: Amaranthaceae

A cékla a Beta vulgaris egyik alfajának kertészeti változata, a cukorrépa és a mángold közeli rokona. Az egyik legértékesebb zöldségnövényük, a téli időszakban szuper vitamin és ásványi anyag forrás. A nyers céklalé fogyasztása nagyon jó hatással van a szervezetünkre, mindenkinek csak ajánlani tudom. Szüret után jól tárolható. Galéria: 22.-23. kép, levél és az ehető gyökér.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.