Főoldal » Ó ezek a „koszos” falak….

Ó ezek a „koszos” falak….

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

      Az utcán sétálgatva, a házakat nézegetve gyakran veszünk észre koszos foltokat a falakon. Ez igencsak elcsúfítja az épületeket, rontva ezzel a táj képét. Még az is felmerülhet bennünk, hogy az épület tulajdonosa hanyag, DE ne ítéljünk elsőre.

Ezek a „foltok” nem mások, mint pókhálók. Még pedig a városi hamvaspók (Dyctina civica) hálója. Nem kell megijedni, ők kis méretűek 2.5-3 mm nagyságúak, így legtöbbször csak a hálóikkal találkozhatunk. Jellemző rájuk, hogy testűket sűrű, bársonyos szőrzet fedi, amely hosszabb és erősebb, fehér színű szőrökkel egészül ki, ezzel adva nekik a hamvas kinézetet. A potrohán egy nagyobb és több kisebb sötétbarna foltot visel. A hálóikkal kapcsolatban érdekesség, hogy a fonószemölcseiken kívül fonálszűrőjük is van, így a 8-10 cm-es átmérőjű hálóik felszínét ezzel a fonálszűrőből kifésült fodros fonállal vonják be. Általában az épületek napsütötte felén elterjedt, mivel melegigényes faj, továbbá fontos, hogy a közvetlen esőtől védve  legyen. A hálója nem csak lakóhely, hanem rovarcsapda, sőt a párzás és a peretrakás is itt történik.  Egyéves ciklusú fajról van szó, ebből adódóan minden évben új generáció kerül elénk. A hamvaspók hálójába nem belerepülni, hanem belépni szoktak az áldozatok, mivel a zsákmányállat lába beleragad, így szinte biztos a pók győzelme.

[token node title-raw]

Sajnálatos eset, hogy a hálók a rovarokon kívül a levegőben lévő szilárd porszennyeződést is remekül megtartják, ennek eredményeként virítanak a sárdobálási nyomoknak tűnő foltok a házak falán. A hamvas pók ezért felfogható egy indikátornak is, mivel szerencsétlen állat kénytelen mindig odébb vándorolni és újabb hálót szőni, mert a régi a felfogott szennyeződések végett használhatatlanná válik a zsákmányszerzés szempontjából.Eltávolításuk illetve távoltartásukra a mechanikai takarításnál hatékonyabb eszköz még nem született. A képen párat bekarikáztam pirossal, de a többi „folt” is pókháló.

[token node title-raw]

Mindenesetre fontos tudatnom, hogy Dyctina civica pókok marása abszolút nem fájdalmas, sőt észre sem vesszük. Épp ezért teljesen felesleges elpusztítani az élővilág ezen jeles képviselőt. A városi hamvaspók semmiféle kárt nem tesz, sőt hasznot nyújt nekünk a kisebb rovarok távoltartásában.

 

Forrás: Pókok- Élővilág Könyvtár, írta Szinetár Csaba

http://nol.hu/lap/zold/lap-20090430-20090430-47

 

Képek forrása : http://www.spiderling.de/arages/Fotogalerie/Netze/Galerie_Netze.htm

http://dipode-vie.net/Arachnides/0_Themes/Le%20Jardin/La%20Maison.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.