Főoldal » Olajfák

Olajfák

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az olívaolaj az európai olajfa, Olea europaea terméséből, az olívabogyóból származik, hivatalosan ezt a fajt nevezzük olajfának. Azonban van egy másik növény is, amelyet a köznyelv gyakran olajfának vagy olajfűznek nevez, ez a keskenylevelű ezüstfa, latin nevén, Elaeagnus angustifolia. Az ezüstfa termése hasonlít az Olea olajbogyójához és szintén ehető. Az Olea az Oleaceae család, az Elaeagnus pedig az Elaeagnaceae család tagja.

Az Olea europaea
Az európai olajfa nálunk nem télálló, csak dézsás növényként tartható, nyáron a szabadban, télen világos, hűvös helyen. Az első fagyos éjszakáig hagyjuk a szabadban, a hideghatás elősegíti a következő évi virágzást. A kertészetekben kapható olajfák láthatóak a galéria: 1.-5. képein.  Őshazája a Mediterráneumban van, itt dolomit és mészkő alapkőzeten kialakult karsztbokorerdőkben él, vagy az olajfaültetvényeken az O. europaea ssp. europaea (galéria: 6.-7. kép). Az olajfák akár a több ezer éves kort is elérhetik. Próbáltam utánajárni az interneten a világ legöregebb olajfájának, de kutatásom nem járt biztos eredménnyel. Él egy öreg fa Krétán (galéria: 8. kép), egy másik pedig Zakynthos-on (galéria 9. kép), egyiknek a korát sem tudják biztosra, 1000 és 3000 év közöttire becsülik és mindkettő turistalátványosság. Idős korában az olajfa törzse mesebeli alakot ölt, egyre göcsörtösebbé válik (galéria: 10.-12. kép, olajfák az olaszországi Tivoliban). Hazájában örökzöld, 2-8 méter magasra nő meg. Lombja ezüstös, szürkészöld színű (galéria: 13. kép). Májusban virágzik, virágai aprók, sárgásfehérek, illatosak, bugavirágzatot alkotnak (galéria: 14.-15. kép). Az olajbogyó éretlenül zöld, éretten fekete színű (vezérkép és galéria: 16. kép), a szüret ideje a mediterrán télben jön el.

Az olajfa a konyhában
Az olajbogyóból préselik ki az olívaolajat. A legjobb minőségű olajok a kézzel szedett bogyókból származnak, az első sajtolásból készült olaj az extra szűz olívaolaj. Az olívabogyókat éretlenül és éretten is konzerválják, maggal vagy mag nélkül, paprikával, mandulával töltve kerül forgalomba.

A cserepes olajfa gondozása
A kötöttebb, kavicsos talajt kedveli, ha átültetjük, az általános virágföldbe keverjünk kavicsot, agyagot, vagy a citrusfélékhez készült talajkeverékbe ültessük át. Nyáron a nagy melegben naponta öntözhetjük, tápoldatozni nem szükséges. Metszhető, bonsait is kialakíthatunk belőle (galéria: 17.-18. kép). Az otthonunkban nevelt, idősebb olajfáink már 10 éves koruk körül virágozhatnak és termést is érlelnek.

Az Elaeagnus angustifolia
Magyar elnevezései: keskenylevelű ezüstfa, ezüstfűz, olajfűz, olajfa. Kis-Ázsiai eredetű, de hazánkban is meghonosodott, lombhullató fa (galéria: 19. kép). Fiatal hajtásai, levelei és termései is ezüstös szőrökkel fedettek (galéria: 20.-21. kép). Hajtásai tövisesek. Virágai aprók, sárga színűek, kellemes illatúak, májusban, júniusban nyílnak (galéria: 22.-23. kép). Termése csontár, ezüstös színű majd megbarnul, érés után a fán marad, ehető, íze kissé fanyar (galéria: 24. kép). A madarak is előszeretettel fogyasztják. Régen sokat ültettek belőle erdősávokba, ma már inváziós fajnak számít. Kertekbe, parkokba ma is ültetik, kertészeti árudákban könnyen beszerezhető faj. Nyírható, szép sövény nevelhető belőle. Talajban nem válogat, szikes, száraz területeken is jól fejlődik.

Az ezüstfa a konyhában
Gyógynövényként a leveleit gyűjtik és a magas vérnyomás kezelésére használják, teakeverékekben. Drogja az Elaeagnin alkaloida.

„Törökországban, Afganisztánban, Kína sivatagos északi részein eszik a bogyóját, szárítva kapható a piacokon. Nyersen csak teljesen megérve fogyasztható, a magja is megehető a gyümölccsel. Általában elteszik télire. Leveseket is fűszereznek vele, sörbetet is készítenek belőle.” www.terebess.hu

Az ezüstfa likőr és lekvár receptje
„Mossunk meg 750 g termést, majd hagyjuk megszáradni egy konyharuhára kiterítve. A száraz bogyókat nyomkodjuk szét villával, majd töltsük az egészet egy 250 g kandiscukorral és 2 fahéjrúddal együtt egy nagy üvegbe, vagy jól záródó edénybe és öntsünk rá 0,7 liter gabonapálinkát. Ezt követően zárjuk le az üveget vagy edényt és hagyjuk 1 hónapig hűvös helyen érni. Néha nem árt megrázogatni. A hónap leteltével szűrjük át a likőrt és mielőtt fogyasztanánk, hagyjuk még 2-3 hétig érni. Garantált lesz a sikerünk vele!”
„Ha lekvárt szeretnénk, készítsünk sűrítményt a gyümölcshúsból, vagyis pároljuk meg a gyümölcsöket kevés vízben, majd pedig nyomjuk át egy szűrőn. Ezután adjunk hozzá a sűrítménnyel azonos mennyiségű cukrot, és főzzük össze.” http://orvos.network.hu

Képek forrása
Vezérkép: www.neoskosmos.com, galéria 1.-2., saját fotók, a galéria további képei: 3. kép: www.oliveandcocoa.com, 4. kép: www.agroterra.co.uk, 5. kép: www.spanishplants.co.uk, 6.-7. kép: www.emp.byui.edu, 8. kép: www.znn2011.freeblog.hu, 9. kép: www.panoramio.com, 10.-12. kép: Csősz Aranka fotói, 13. kép: www.luirig.altervista.org, 14. kép: www.plantsystematics.org, 15. kép: www.nicolasaba.it, 16. kép: www.plantcare.com, 17. kép: www.enviamostusflores.com, 18. kép: www.bidorbuy.co.za, 19.-23. kép: saját fotók, 24. kép: http://www.flickr.com/photos/jovo26/2982104729/.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.