Főoldal » Örömke

Örömke

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A nagyvirágú örömke vagy komolyabb hangzású nevén az Amazonliliom, angolul Amazon Lily, egy igen dekoratív és különleges hagymás növény. Latin nemzetségneve: Eucharis. Nálunk csak szobanövényként tartható, fagyérzékeny növény. Hazája Közép- és Dél-Amerika, innen került az európai kertészetekbe, majd a növénykedvelők otthonába. Azon ritka hagymás növények egyike, amely örökzöld, nem húzódik vissza, egész évben csodálhatjuk nagyméretű, fényes leveleit, és ha jól érzi magát nálunk, az év bármely hónapjában megörvendeztethet minket illatos, fehér csupraival. Virágai nagyméretű nárciszokra hasonlítanak. Egy virágszáron több virág is nyílik.

Az Amazonliliom egyszikű növény, az Asparagales rendbe (spárgavirágúak) és az Amaryllidaceae családba (amarilliszfélék) tartozik. Az Eucharis nemzetségben 16 faj (néhol 15, 20 faj olvasható) van, kertészeti termesztésben az Eucharis grandiflora került. Szinonim elnevezése Eucharis amazonica. Némely cikkben az Eucharis cadida-t (hófehér örömke) is megemlítik, de én a kereskedésekben még csak a nagyvirágú örömkével találkoztam.

Az örömke gondozása
Tápanyagban gazdag talajba ültessük, kétévente érdemes nagyobb cserépbe átültetni. Félárnyékos helyen tartsuk, a tűző napon puha levelei könnyen megéghetnek. Nyáron lombos fák árnyékában, a szabadban is nevelhető, szeptember végén, október elején vigyük be a szobába. A nyár folyamán bőséges öntözést kívánnak. A virágüzletekben nemcsak cserepes növényként, hanem vágott virágként is megtalálhatjuk. Kedves csokrot készíthetünk belőle. Ha igazán elszánt kertészek vagyunk megpróbálkozhatunk magról való szaporításával is, csak az érett magvak csíráznak ki. Egyszerűbb szaporítási mód a tavaszi átültetéskor a sarjhagymák leválasztása.

A képek forrása: vezérkép és galéria 5. kép: www.pacificbulbsociety.org, galéria 1. kép: www.imagejuicy.com, 2. kép: www.botanicalgarden.ubc.ca, 3.-4. kép: saját fotó, 6. kép: www.plantsarethestrangestpeople.blogspot.com, 7. kép:floralverde.com, 8. kép: www.asiatatler.com.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.