Főoldal » Ózonréteg a Vénusz körül?

Ózonréteg a Vénusz körül?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ESA Venus Express szondája vékony ózonréteget detektált a Vénusz felső légköri rétegében.

A Venus Express az Európai Űrügynökség első űrszondája a Vénusz kutatására. A szonda 2005. november 1-én indult el Bajkonurból Szojuz hordozó rakétával és 2006. április 12-én állt pályára a Vénusz körül.

A Venus Express-en több műszer is dolgozik a hozzánk – a Nap felé – legközelebb eső bolygó vizsgálatára, ezek az alábbiak:

  • VMC (Venus Monitoring Camera): CCD kamera a felszín vizsgálatára.
  • ASPERA-4 (Analyzer of Space Plasmas and Energetic Atoms): a napszél és a Vénusz légköre közötti kölcsönhatásokat vizsgálja.
  • MAG (Magnetometer): a Vénusz magnetoszférájának erősségét és változásait méri.
  • PFS (Planetary Fourier Spectrometer): infravörös tartományban vizsgálja a Vénusz légkörét.
  • SPICAV (Spectroscopy for Investigation of Characteristics of the Atmosphere of Venus): az infravörös és ultraibolya sugárzást vizsgálja a Vénuszról és a Napról.
  • VIRTIS (Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer): a légkör rétegeit és a felszín hőmérsékletét vizsgálja.

Ezek közül a SPICAV műszer érzékelte a vékony, 5-10 kmvastagságú ózonréteget a Vénusz felső légkörében, 100 km-es maságban.

A földi ózonréteget valószínűleg oxigéntermelő mikrobák kezdték el felépíteni mintegy 2,4 milliárd évvel ezelőtt, ma pedig elsősorban a növényeknek köszönhetően újul meg folyamatosan. A Földön kívül még a Marson észleltek eddig ózont.

Az asztrobiológusok a földi ózonkoncentráció 20%-át tekintik a küszöbértéknek, e fölött már valamilyen életformák működését kell az ózon fő forrásának tekinteni.

A vénuszi ózonrétegnek az élet hordozásának elméletén túl van egy másik, érdekes vetülete is: egyes elképzelések szerint a ’széndioxid-víz-ózon’ hármas egyidejű kimutatása egy exobolygó légkörében a planéta biológiai aktivitására utal.

Mind a Vénuszon, mind a Marson van tehát ózon, viszont egyiken sincsenek általunk ismert létformák. Az viszont, hogy az ember által elképzelhető, felismerhető létformára nincs bizonyíték, még nem jelenti azt, hogy ez ki is jelenthető biztosan.

Minden esetre a Vénusz-légkör kémiájának és a bolygó klimatológiai viszonyainak ismerete és jobb megértése közelebb visz minket az Univerzum és az esetleges más létformák meg- és felismeréséhez.

 

Forrás: http://hirek.csillagaszat.hu/venusz/20111019-ozonreteg-venusz-legkor.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.