Főoldal » Pálma-e a jukka?

Pálma-e a jukka?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bóklásztam a neten, hogy mely növényekről érdemes írni. Elsőként azt gondoltam, hogy azokat a szobai és kerti dísznövényeket mutatnám be, amelyekről nincs vagy túl kevés a magyar nyelvű információ. Végül viszont arra jutottam, hogy az összes kedvencemet be fogom mutatni, mert rengeteg téves információval találkoztam. Egy cikkben arra bukkantam, hogy milyen könnyen nevelhető pálma a Yucca, alatta egy Dracaena fotójával. A sokak által ismert szobai Yucca faj (Yucca elaphantipes) egyik magyar elnevezése valóban az, hogy jukkapálma, de ezt csupán csak azért kapta, mert a törzse hasonlít a pálmatörzshöz. A Dracaena (sárkányfa) fajok pedig a törzsük alapján valóban összetéveszthetőek a Yucca-val.  A Yucca és a Dracaena nemzetség az Agavaceae (agávéfélék) család tagja, régebben a Liliaceae (liliomfélék) családba is besorolták őket. A pálmák pedig az Arecaceae (pálmafélék) családba tartozó növények.  A Yucca fajok hivatalos magyar elnevezései: pálmaliliom, jukka.
A Yucca elephantipes elnevezése: törzses jukka, óriás jukka. Levelei felállóak, merevek, végük hegyes, ez alapján is jól elkülöníthető a szobanövényként elterjedt Dracaena fajoktól. Ez utóbbiak levele általában lágyabb, visszahajló, az esőerdők aljnövényzetének lakói.  A Dracaena fajok másik csoportja, a félsivatagos, csapadékban szegényebb területeken él a trópusi, szubtrópusi övben, ezek törzse vaskosabb, leveleik merevek, mint a Yucca fajoké, ilyen faj pl. a kanári sárkányfa (Dracaena draco). A legtöbb faj, amellyel a kertészetekben találkozhatunk az illatos sárkányfa (Dracaena fragrans syn. Dracaena deremensis) valamelyik fajtája. Gyakori és jól ismert faj a keskenylevelű tarka sárkányfa (Dracaena marginata) és fajtái. A szerncsebambusz néven árusított növény is egy Dracaena faj (Dracaena sanderiana ’Lucky Bamboo’).
A pálmák fő jellemzője az úgynevezett pálmatörzs. Természetes környezetükben pálmákkal leginkább a trópusi és a szubtrópusi területeken találkozhatunk. Hőmérsékleti igényük és vízigényük változó, nem minden pálmát ugyanúgy kell gondozni. Erről majd egy későbbi cikkben fogok írni.
Ismertebb Yucca fajok:
Yucca elephantipes syn. Yucca guatemalensis – törzses jukka: ez a fentebb említett klasszikus szobanövény, amit jukkaként ismerünk.
Yucca filamentosa – kerti jukka, rostliliom és ’Variegata’ fajtája: fehér virágú, kerti faj, nálunk is áttelel, általában nem nevel törzset. Tőosztással könnyen szaporítható, napfényes és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát.
Yucca rostrata – csőröstokú jukka: igényesebb, fagyérzékeny növény. Nyáron a szabadban kell tartanunk, télen pedig fagymentes, feltétlenül világos helyen.

Képek: Yucca filamentosa, Dracaena marginata ’Bicolor’, Dracaena fragrans ’Massangeana’, Yucca elaphantipes levele

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.