Főoldal » Patagónia óriás dínói a Természettudományi Múzeumban

Patagónia óriás dínói a Természettudományi Múzeumban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ismét a Magyar Természettudományi Múzeumban vendégeskednek a Patagóniából érkezett óriás dinó csontvázak 2013. augusztus 1.- december 31. között.

A dinócsontvázak között ritkaságok és érdekességek is vannak. Olyan fajok is láthatók, amelyekből csak egy-egy példányt találtak eddig a kutatók a világon. A kiállítás dinócsontvázai több mint 2000 csontból állnak. Emellett megkövesedett dinótojások, dinófészekrekonstrukciók is láthatók.

A mongóliai csontvázak, az őshüllők angol-japán robotmodelljei és a kínai tollas dinoszauruszok után ezúttal a dél-amerikai dinoszauruszokat látja vendégül a Magyar Természettudományi Múzeum. A nagyközönség előtt mindeddig szinte ismeretlen, és a szakemberek által is csak kevéssé ismert – őslény csontváza és rekonstrukciója látható.

Olyan különlegességeket üdvözölhetünk köztük, mint az ez idáig talált legnagyobb testű szárazföldi húsevőt, a 8 tonnás Giganotosaurus-t, melynek hossza elérte a 14 métert (ezzel felülmúlja még a filmekből ismert és közkedvelt Tyrannosaurus méreteit is). Vagy a még nagyobb méretekkel büszkélkedhető növényevőt, a 17 méter hosszú Rebbachisaurus-t. A kiállítás különlegességeként láthatjuk a világ egyik leglátványosabb őslénytani leletét, egy 70 cm Megaraptor-karmot, melyet a Barreales-tavi Őslénytani Központ igazgatója, kifejezetten erre a kiállításra adott kölcsön.

Az argentin dinoszauruszokból létrehozott eddigi legátfogóbb kiállítás óriásai között híres dinoszauruszok szerepelnek, mint a 8 méter hosszú, 1200 kilogrammos Carnotaurus sastrei, a „szarvas dinoszaurusz” és a 9 méteres, 5 tonnányi Amargasaurus cazaui, ismertebb nevén „sárkány dinoszaurusz”. Az óriások mellett természetesen helyet kapnak kisebb testű dinók, tengeri hüllők. Az őshüllők átfogó megismerésén kívül bepillantást kaphatunk a Föld történetébe is, megtudhatjuk, hogyan nézett ki és milyen lények éltek rajta 100 millió évvel ezelőtt.

A kiállítás megtekintésekor, a teljes csontvázak, interaktív elemek, játékos bemutatók, dinó-fészkek, megkövesedett dinó-tojások fokozzák az élményt.

További érdekességek a kiállítással kapcsolatban ezen a linken olvashatók.

Források: innen és innen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.