Főoldal » Régi-új társunk a hazában: az aranysakál (cikkajánló)

Régi-új társunk a hazában: az aranysakál (cikkajánló)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

“Az elmúlt napokban újra a hazai híradások fókuszába került az aranysakál, egyesek valóságos „sakálinvázióról” beszéltek, s a kárpát-medencei ökológiai rendszer összeomlását vetítették előre. De vajon valóban van félnivalónk ettől az intelligens ragadozótól, vagy inkább örüljünk a visszatérésének?

A mögöttünk álló évszázadokban Európa-szerte tűzzel-vassal irtották a nagyragadozókat. Ezzel párhuzamosan drasztikusan csökkent az élőhelyek nagysága is: feldarabolták az erdőket, szétszabdalták és intenzív mezőgazdasági művelés alá vonták a pusztákat, lecsapolták a mocsárvidékeket. Mindezek miatt a 20. század közepére Magyarország területéről gyakorlatilag teljesen eltűnt a medve, a farkas, a hiúz és az aranysakál. Ez utóbbi utolsó példányát valószínűleg 1942-ben ejtették el, s a veszélyeztetett fajokat felsoroló Vörös Könyv még 1989-ben is a kipusztult fajok közé sorolta.
Ám az 1990-es évek elején fordult a kocka: az aranysakál visszatért!”

a cikk folytatását pedig olvassátok itt: National Geographic – Természet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.